Plenković o Milanoviću: Sad ćemo podvući crtu. Govoriti ministru da je izdajnik - ja to ne dam!

22.10.2020. 18:22:00

Kao što je najavio i prošli tjedan, premijer Andrej Plenković i ovaj put je poslije sjednice Vlade sjeo pred novinare kako bi odgovorio na njihova pitanja

'Ovo je trenutak kada je vrijeme za krajni alarm. Ovakve brojke predstavljaju zdravstvenu ugrozu. Uz sve mjere aplerima na građane da budu odgovorni jer moramo biti spremni da nam zdravstveni sustav bude održiv jer smo vidjeli što se dogodilo u nekim drugim državama', kazao je Plenković na press konferenciji.

Komentirao je i Vladin zaključak o stanju radikalizacije. 'Ono što je najvažnije da je ova situacija koja se dogodila pred zgradom Vlade predstvalja jednu novu dimenziju iskazivanja mržnje, nasilništva, terorizma. Ja smatram da je riječ o terorizmu, ali da li će tako biti u konačnici odlučit će policija i DORH', kazao je Plenković, ponovivši 'da je granica prijeđena'.

Osvrnuo se i na temu očuvanja radnih mjesta. 'Mislim da ćemo u presotala dva mjeseca ovim mjerama pomoći onima koji su ugroženi. Fokus na zdravstvenu sigurnost, na gospodarstvo i dobrobit sugrađana', rekao je Plenković.

Novinari su ga upitali i za posljednju objavu Zorana Milanovića na Facebooku. 'Ovo što cijela javnost ima prilike gledati proteklih tjedana, od izbijanja afere Janaf, je već nekontrolirani izljev uvreda na različite adrese. Ovo vezano uz ministricu Obuljen je neprimjereno. Blato u koje Milanović nastoji uvesti mene i način na koji to radi je nevjerojatan. Ali postavlja se pitanje kakvo smo mi to društvo. Ako će on maknuti sa scene i začepiti usta političkom analitičaru, wanna be, kako kaže, gradonačelniku, svom nasljedniku u stranci, dvijema zastupnicama, ako će napadati ministarstva gospodarstva da je državni izdajnik i ministricu kulturu gdje je rekao da je zlostavljana od mene, onda mi imamo ozbiljan problem. Kakva je to situacija? Što ćemo mi kao u školi kad dođe neki bully i koksa učenike, reći pustite ga? Ja sad duboko svjestan da ova polemika šteti i meni, jer kako kažu njegovi PR magovi, to je neki Kardashian trend. E tako ne ide. Sad ćemo podvuć crtu. Tome ćemo se politički usprotiviti', rekao je.

'Što to predsjednika RH koji odšeta na himnu, koji ignorira poziv Sabora na konstituirajuću sjednicu i koji je spreman napasti DORH i policiju... vidim da je pokušao začepiti usta i Povjerenstvu za sukob interesa. Govoriti ministrici ovo što je danas rekao - eto ne dam, ne dam kao predsjednik vlade i ne dam kao netko tko neće dopustiti nasilništvo od nekoga tko ima povijest huškanja i defamacije. Kad ovo postaje narativ krajnje desnih medijskih izvora i kada to postane pranje mozga nekom tko je mlad onda to završi pucanjem pred Banskim dvorima', rekao je Plenković.

Upitan kako misli podvući crtu, poručuje: 'Tako da zaštitim ministrice, kolegice iz oporbe pa i medijske kuće... to nije normalno. Ništa u tome nije normalno, ta riječ koja je tu bila logo nekakve kampanje prije 9 mjeseci, tu nema ničeg normalnog, simpatičnog. Hrpetina uvreda, poluartikuliranih tijekova misli.'

Plenković je upitan da li i on smatra da je izvor svega razgovor Milanovića s braniteljima i smatra li doista da predsjednik konzumira kokain.

'Ja sam rekao da sam ja on, a nisam, da bi mogao reći da je on 54-godišnji šmrkavac koji grubo etiketira ljude. Kako je on ničim izazvan nakon dva dana duboke kontemplacije došao do zaključka da ja aludiram da je on narkoman? Ne, nisam to mislio. Ne znam da li im alergiju i da li je prehlađen od naše debate iz 2016.', kazao je.

Što se tiče Milanovićevog razgovora s braniteljaima, kazao da to niije uzrok radikalizacije i nasilja. 'To nikad nitko nije rekao. Na tom sastanku je kvalificirao BiH i Srbiju i krenuo spominjati članove nečije obitelji. No ne na način da je rekao da je znanstvenica, kardiologinja. Koji je cilj kvalifikacije da za nekog kažete to što je on rekao? Nije li za cilj da diskreditirate političkog protivnika? Sebi radite političku korist. Takav pristup stvara vam ono što vi zovete frameom', kazao je Plenković.

'Kada ovakav 'frame' dođe do mladog čovjeka koji nema širinu, on vidi što se priča i pomisli 'treba nešto promijeniti'. I onda vam dođe do radikalizacije i ekstremizma', dodao je.

Upitan zašto to sve ne ignorira, prozvao je Milanovića da je bully i da ne radi ništa. 'On nam je minirao cijelu borbu protiv korone. I malo pomalo gdje smo? 1563. Ne kažem da je on glavni razlog, ali ako si na dužnosti institucije onda tvoja riječ malo više teži. Nemoj minirati ono što znaš da je ozbiljan zdravstveni problem. Možda bi ga najviše i bolilo da ga ignoriramo.Najlakše ga je staviti na ignore, ali onda bi ostalo u javnosti da nitko ne kaže da ništa od toga nije normalno', rekao je.

Komentirao je i prepisku Milanovića s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa oko njegovog puta helikopterom na Mljet. 'Ovdje je bitan kontekst. Netko tko u kampanji dovodi u pitanja putovanja prethodnice i glumata s tim argumentom, koji meni govori da idem na maturalac ili dernek, sad za sebe govori 'ja sam predsjednik, to je tajna'. Mi ćemo onda sljedeći put reći povjerenstvu kad nam zatraže dopis o nekom putovanju - to je tajna', rekao je Plenković.

Na opasku da on sam nije reagirao kada su neki u Saboru iz HDZ-a nazivali SDP izdajničkom vlasti a milanovića crvenom nemani, Plenković je kazao da on nikada nije uputio nijednu huškačku poruku ili poruku punu mržnje. 'Jako je teško nekome tko nije u politici procijeniti što netko može u kojem dijelu svog političkog života napraviti i promijeniti. Ja za HDZ odgovaram od srpnja 2016. I sad pogledajte politiku HDZ-a, pogledajte HDZ danas i broj mandata danas, nakon 4 godine. Zašto to govorim? Jer HDZ i vrijednosti koje mi dijelimo sa mnom na čelu, brigu o braniteljima, digniteti Domovinskog rata su 100 posto korektne i ispravne, nema toga što moja vlada nije napravila, popunila praznine i ispravila nepravde a pritom nismo otišli u offside. Tu i tamo ima nekih eskapada, jako je teško jamčiti da će svatko reći ono što vi kao lider stranke mislite, to nije realno. Smjer Hrvatske, blagostanje naših ljudi, to je ono što mene zanima, to je moj glavni posao. Ovaj sport ću doživjeti usput, kao neki trening, ali neću šutjeti, zbog dobrobiti zdravlja naših ljudi i društva. Ja ne mogu izignorirati ako mi netko proglasti ministra izdajnikom i mađarskim potrčkom ili ministricu kulture nekog tko je od mene zlostavljan, jer je bila u emisiji u kojoj je odgovarala na neka pitanja', kazao je.

Na pitanje da komentira poruku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića predsjedniku da prestane prozivati premijera jer on ima puno posla, Plenković je kazao da Jandroković očito zna što su prioriteti u državi.

'Prioritet u državi nije održavati u ovu raspravu. Prioritet mi nije valjat se u ovom blatu i završavat u poluhumorističnim prilozima navečer. Ako je predsjednik sabora rekao da bi svi trebali baviti svojim ozbiljnim poslom, onda je to zdravorazumski', kazao je Plenković.

Izvor: tportal.hr/Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.