Plenković o novom članu saborske većine Hrelji: Sramotno je govoriti o žetončićima! Dogovorili smo suradnju koja će trajati cijeli mandat

18.06.2021. 15:08:00

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je otkrio da će se saborski zastupnik Silvano Hrelja pridružiti saborskoj većini. Premijer smatra da je za Hrvatsku bolje da je vladajuća većina stabilnija

Predsjednik Vlade na početku se osvrnuo na odluke donesene na sjednici Vlade. Pohvalio se mjerama koje je Vlada donijela kako bi se u pandemiji osigurala radna mjesta, kao i funkcioniranje gospodarstva.

Ponovno je kazao i da nije dobro što je manji odaziv na cijepljenje. 'Pozivam naše sugrađane da se cijepe, cijeli se svijet cijepi', kazao je Plenković, dodavši da bi mnoge zemlje voljele da su u našoj situaciji i imaju količinu cjepiva koje mi imamo. Naglasio je da je cijepljenje važno i kako bi se ostvarila dobra turistička sezona.

Plenković je komentirao Silvana Hrelju nakon što je podignuo ruku za rebalans proračuna.

'Dogovorili smo protokol o razumijevanju i suradnji koji će trajati do kraja mandata', kazao je Plenković.

Uglavnom se dogovor odnosi na područja kojima se bavi Hrelja, a to su pitanja prava umirovljenika.

Plenković je kazao da će se Hrelja ubuduće s Vladom konzultirati oko odluka koje su važne za njegovo biračko tijelo. Istaknuo je da imaju iste ciljeve po pitanju umirovljenika i posebno obiteljskih mirovina. Odbio je konstataciju da će suradnja s Hreljom stajati porezne obveznike milijardu kuna.

Također je odbacio stav da se saborske zastupnike naziva žetončićima.

'Odbijam tu tezu o saborskim zastupnicima ko žetončičima, mislim da je sramotno da se uopće tako govori o njima. Svatko tko dobije povjerenje ima mandat koji je neotuđiv i neopoziv', kazao je Plenković.

Ne misli da se radi o prevari birača. Plenković je istaknuo da Hrelja nije ni u klubu sa strankama s kojima je izabran na izborima.

Odgovarajući na pitanje o Zlati Đurđević premijer je kazao da će ta točka biti uvrštena na dnevni red i ako kandidatkinja ne dobiju potporu, bit će raspisan novi natječaj. Ne smatra da će doći do neke pravne krize.

Govoreći o odsutnosti iz javnosti, rekao je da i netko drugi može puniti program.

'Rijetko je koji predsjednik Vlade ovoliko dostupan, ne moram biti svaki dan. Nije došlo do promjene medijske taktike jednostavno smo uzeli pauzu od dnevnog istupanja u medijima. Ne zbog Milanovića. Može i netko drugi puniti programe. HDZ ima Vladu i stranku, netko govori non stop, nema teme o kojoj nismo govorili. Odlučili smo pustiti malo druge da nastupaju. To je jako dobro kada više ljudi nastupa', naveo je premijer.

Nije želio komentirati izjavu predsjednika Zorana Milanovića o pudlicama jer smatra da se time pomiče fokus s bitnoga.

'Smatram da se trivijama pomiče fokus s bitnoga i smatram da javnost vidi tko je tko', kazao je Plenković.

Na upit o školama u Vukovaru, u kojem se traži da hrvatska i srpska djeca idu u iste škole, Plenković je kazao da u Hrvatskoj postoje nacionalne manjine koje štiti država.

Istaknuo je da njegova vlada surađuje s pripadnicima nacionalnih manjina i sada i surađivala je u prvom mandatu, a tako će biti i ubuduće i to se neće promijeniti.

Izvor: tportal.hr/Foto: N1

Izvorni autor: An. S.

Autor: