Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: Hrvatska će pomagati na tri načina. Ovo je prilika da politička scena pokaže tko je tko po pitanju potpore Ukrajini

24.11.2022. 09:26:00

Odluka o obuci ukrajinskih snaga u Hrvatskoj jedna je od tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku sjednice zahvalio Medvedu i svima drugima koji su sudjelovali u organizaiji obilježavanja Dana sjećanja.

'Mi smo u ponedjeljak imali sjednicu vlade u vezi cijena naftnih derivata. Ostala je fiskirana cijena za plavi dizel, a danas ćemo smanjiti trošarine koje se odnose na lož ulje', dodao je premijer.

'Jučer smo imali vrlo dinamičan dan, sjednicu Vijeća za euro. Napravili smo rezime trenutnog stanja, pripreme bankomata, informatičke pripreme i sve što treba funkcionirati od početka Nove godine. Jučer nam je bio u posjetu i austrijski kancelar Karl Nehammer. Austrija je vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na raspravu u Saboru o proračunu za 2023. 'To je proračun koji nastavlja biti instrument potpore za građane i gospodarstvo, to je sidro kojim čuvamo gospodarski rast i podižemo konkurentnost i zadržat će društvenu koheziju', dodao je premijer.

'Danas ćemo uputiti Saboru prijedlog vlade o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini,s željom da nastavljamo pomagati Ukrajinu i to da hrvatska vojska participira na tri načina - da naši zapovjednici budu u zapovjednim strukturama misije, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj', pojasnio je Plenković, dodavši da očekuje pozitivan odgovor Sabora.

'Ovo je prilika da i cijela politička scena pokaže tko je tko i gdje stoji u međunarodnim odnosima i po pitanju potpore Ukrajini. Očekujem vrlo zanimljivu raspravu u Saboru', kazao je Plenković.

Detalje je pojasnio ministar obrane Mario Banožić. 'Hrvatska bi sudjelovanjem u misiji nastavila potporu Ukrajini. Sudjelovanjem hrvatske vojske RH bi iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci ukrajinske vojske. Predlaže se da u misiji sujdeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga uz mogućnost rotacije. Do 100 pripadnika ukrajinske vojske može prijeći granicu RH, uz mogućnost rotacije', pojasnio je Banožić.

Niti Banožić ni Plenković nisu na sjednici spomenuli da predsjednik Zoran Milanović nije dao suglasnost na odluku, odnosno da nije želio ni razmatrati zahtjev za suglasnost.

Podsjetimo, radi o o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, za što je Vlada tražila i suglasnost predsjednika Zorana Milanovića. On je prije par dana kazao da zahtjev Vlade neće ni razmatrati i to jer smatra da ministar obrane nije ovlašten tražiti njegovu suglasnost, da nije točno objašnjeno što bi ukrajinski vojnici trebali raditi, ali i da se ministar obrane pozvao na krive ustavne odredbe.

Nakon Milanovićeve odbijenice, ministar obrane Mario Banožić kazao je da će odlučivati Sabor.

Izvor: tportal.hr/Foto: N1

Izvorni autor: Maja Šurina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.