Plenković o slučaju INA-MOL: Sve je započelo u Račanovoj vladi, a nastavljeno u Sanaderovim i Milanovićevim vladama

07.07.2022. 15:46:00

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sjednicu Vlade otvorio je zahvalom ministru financija i potpredsjedniku Vlade Zdravko Mariću koji je iz osobnih razloga uskoro napušta, svog bivšeg ministra Tomislava Tolušića koji je danas uhićen nije spomenuo, prenosi Narod.hr .

– Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na radu u našoj Vladi. Zdravko je u našj Vladi skoro šest godina, hvala mu na doprinosu, na svemu što je učinio za ukupno funkcioniranje Vlade, osobito na dio koji se odnosi na javne financije, porezne reforme, na napredak koji smo ostvarili po pitanju smanjivanja javnoga duga, izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža, vraćanje Hrvatske na razinu investicijskog kreditnog rejtinga. Doprinos oko članstva u europodručju. Želim mu uspjeh u daljnjoj karijeri.

Zagreb, 07.07.2022.- Sjednica Vlade RH. Na fotografiji Zdravko Marić, Andrej Plenković.
Foto: HINA/ Daniel KASAP/ dk

Poručio je i da će njegov nasljednik biti Marko Primorac, a koji će biti predstavljen u Saboru idućega tjedna, navodi HRT.

– On je također stručnjak za javne financije, poreznu politiku, fiskalnu decentralizaciju, nakon što smo prošli sva tijela koja su bitna, mi ćemo idućega tjedna predstaviti Hrvatskom saboru te sljedećega tjedna dobiti potporu za njegov rad, istaknuo je na početku premijer Andrej Plenković.

– Hvala vam predsjedniče na lijepim riječima i željama. Ja ću također vama zaželjeti i svim članovima Vlade, svako dobro uz puno i dalje uspjeha i rezultata u svome radu, rekao je ministar financija u ostavci, Zdravko Marić.

O slučaju MOL – Hrvatska

Plenković se osvrnuo i na pravorijek u slučaju Mol – Hrvatska.

– Iznos sredstava koji je Mol tražio je 1,1 milijarda, a dodijeljeno im je 184 milijuna dolara, plus još milijun za troškove postupka i zatezne kamate. Ja ću podsjetiti da je ovo jedan od brojnih naslijeđenih sporova, poručio je dodajući da je sve započelo u Vladi Ivice Račana, a nastavljeno u vladama Ive Sanadera i Zorana Milanovića.

– Većina ovih uspjelih zahtjeva Mola odnosi se na liberalizaciju tržišta plina iz 2014. godine, kaže.

Plenković je zahvalio i ministricama Nataši Tramišak i Mariji Vučković te ministru Davoru Filipoviću zbog rada na važnim projektima koji se tiču suradnje sa županijama.

Spomenuo je i projekt gruntovnice u Zagrebu te zahvalio ministru Ivanu Malenici na tom projektu.

– Ona je bila u ovoj zgradi gdje smo sada u NSB-u. Kada smo ovu zgradu preuredili za presjedanje Vijećem EU-a, zemljišno-knjižni odjel je privremeno bio premješten na drugu lokaciju. Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima državnog proračuna i kroz projekt Svjetske banke, radi se o projektu od 100 milijuna kuna. Na sjajan način je pronađen “novi dom” na Trgu pravde, dodaje predsjednik Vlade.

Imali smo 2004. čak 141 tisuću neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta, a sada ih je, napominje Plenković, tek nešto više od osam tisuća.

Premijer je rekao kako će Vlada nastaviti pratiti situaciju na tržištu derivata.

– Reagirali smo na cijene na telefonskoj sjednici u ponedjeljak, ograničili cijene, napravili iskorak i prema malim distributerima. Pratit ćemo situaciju te donositi odluke. Važno je u ovoj krizi da svi damo doprinos da građani i gospodarstvo što lakše prođu kroz situacije u kojima se sada nalazimo, dodaje.

Odbijen prijedlog oporbe za pokretanjem pitanja povjerenja ministru Grliću Radmanu

U očitovanju Hrvatskome saboru Vlada je odbila sve navode iz prijedlog 32 oporbena saborska zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

– Kao obično, dajemo očitovanje i odbijamo sve što je u prijedlogu navedeno, rekao je premijer Andrej Plenković.

O tom prijedlogu će se u Saboru raspravljati idućeg tjedna, kada prođe određeni broj dana nužan sukladno poslovniku Sabora.

Vlada je u Sabor uputila i konačne prijedloge zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske te Švedske NATO-.

Stupanje Protokola na snagu je formalnopravna pretpostavka za upućivanje poziva tim dvjema zemljama da pristupe Sjevernotlantskom ugovoru i postanu članicama NATO-a.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:HINA/ Daniel KASAP/ dk

Izvorni autor: narod.hr/hrt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.