Plenković o srpskim vojnicima na granici: ‘To je provokacija, htjeli su izazvati incident’

07.09.2019. 19:15:00

Premijer Andrej Plenković komentirao je jutrošnji incident kada je na graničnom prijelazu Bajakovo sa Srbijom hrvatska policija zaustavila srpsku vojnu delegaciju koja je krenula u Jasenovac.

“Da obavijestimo hrvatsku javnost. Jutros negdje oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovu spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca”, kazao je premijer, a prenosi N1.

“Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već s očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo”, dodao je Plenković.

“Bilo bi normalno da je najavljeno, ovih Vulinovih 11 su zaboravili propise i međunarodno pravo”

“Ono što bi bilo normalno jest da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vježba politikantstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji”, zaključio je Plenković.

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, rečeno je agenciji Tanjug u Ministarstvu obrane Srbije.

Na granici, na prijelazu Batrovci – Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena. Srpska strana tvrdi da je dolazak bio najavljen, hrvatska da nije

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u srpskom ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu nositi. Tvrde i da je njihov dolazak bio najavljen.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da srpski vojnici nisu najavili dolazak.

“Imam informacije da je jutros oko pola sedam zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadzoru Hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjet treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi”, rekao je Milina.

Izvor: Maxportal/Foto:pxll

Izvorni autor: M. Marković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.