Plenković o Vujčiću: Ovo su stvari koje s Vladom neke izravne veze nemaju

12.01.2022. 12:00:00

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Novskoj, gdje je komentirao i aferu u kojoj se našao sam vrh Hrvatske narodne banke.

Na pitanje zabrinjava li ga situacija s HNB-om, premijer kaže da je s guvernerom Borisom Vujčićem razgovarao jučer.

“Ono što je situacija je da je  Perić formalno zatražila očitovanje HNB-a, nakon toga ćemo vidjeti što će se zbivati. Vjerojatno će sukladno svojim zakonskim nadležnostima ovu temu provjeriti HANFA i nakon toga ćemo imati cjelovitiju sliku. Drugih informacija nemam”, kaže premijer.

Na pitanje je li zadovoljan onime što je čuo od Vujčića, Plenković kaže da je temu vidio u medijima i da je “HNB u nadležnosti Sabora i HANFA-e te da te stvari nemaju izravne veze s Vladom”.

“Stvar je kompleksna, to nije tema koju šira javnost razumije, stvar je sofisticirana”, rekao je Plenković.

Upitan ima li guverner Vujčić njegovo povjerenje, kazao je: ‘Nećemo se vraćati na tu temu. Nemam detaljne informacije i neću to više komentirati’.

Inače, iz oporbe su se zaredali pozivi na ostavku čelnih ljudi HNB-a nakon što se otkrilo da je više od 40 zaposlenika HNB-a u posljednjih 20 godina trgovalo vrijednosnim papirima banaka koje nadzire upravo HNB. Među onima koji su njima trgovali su i guverner Boris Vujčić i njegova zamjenica Sandra Švaljek. Zabilježeno je, kako su otkrile Index Istrage, 400 transakcija vrijednih 10 milijuna kuna.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.