PLENKOVIĆ POTVRDIO: U petak Hrvatski sabor izglasuje nove ministre

25.04.2022. 18:54:00

PRIOPĆILI I DA SU ODBILI RUSKE NAPADE NA ISTOKU

U ponedjeljak je održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka kazao je kako došlo do “zanimljivih rasprava” tijekom Aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru, a dodao je i kako će se u petak glasati o novim ministrima.

“Najprije smo se osvrnuli na novu sjednicu Sabora, na aktualno prijepodne, još jednom konstatirali kako su članovi Vlade odgovorili na sva pitanja zastupnika, o svim politikama koje provodimo. Očito je bila neka taktika oporbe da 19 od 20 njihovih pitanja uputi meni,  mislim da smo im na sve odgovorili”, kazao je Plenković na početku izjave.

“Imali smo i izvješće o sastancima Europskog vijeća, inicijativa koju sam ja pokrenuo prije pet i pol godina s ciljem da senzibiliziramo zastupnike i javnost o ključnim temama za Hrvatsku koje se događaju u toj instituciji, i tu smo imali zanimljive rasprave, nažalost nerijetko to odlazi s merituma i sadržaja i tema i koristi se za druge političke teme, to je de facto odabir oporbe, ne Vlade” dodao je premijer.

Naglasio je kako su razgovarali su i o obilježavanju komemoracije u Jasenovcu, izborima u Francuskoj i Sloveniji, te o tome da će Sabor u petak izglasati nove ministre sukladno najavama.

“O detaljima ćemo nakon što se održe sastanci s parlamentarnom većinom”, istaknuo je.

“Sve ćemo vam reći kada bude vrijeme”, kazao je te naglašava kako se s koalicijskim partnerima planira sastati ovaj tjedan.

“Sve što se tiče njegovog privatnog posla, prije nego je postao ministar, to on sam rješava na način kako misli da je najbolje. Izvidi ništa ne znače, znači da se nešto izviđa”, kazao je predsjednik Vlade o izvidima ministra Paladine.

“Uz najavu da će sutra doći do malog povećanja cijena supera, dizela i plavog dizela –  Eurosuper s 12,19 na 12,37, Eurodizel s 12,70 na 13,04 i plavi dizel s 8,81 na 9,15 kuna. To je sve dio onog što se zbiva na tržištima, ali smo zahvaljujući limitiranju marži i smanjivanju trošarinu i smanjivanju bio komponente utjecali na to da su cijene od onih kakve bi bile manje i do dvije kune”, kazao je o poskupljenju goriva.

Plenković je čestitao i Macronu i Golobu na pobjedama na izborima u nedjelju.

“Izbori u Francuskoj završili su baš onako kako sam ja na jednoj od presica govorio, da će pobijediti Macron, što je nama jako dobro. Ja sam mu i čestitao, mislim da je to dobro za Francusku i Europu, ali i francusko-hrvatske odnose. Što se tiče izbora u Sloveniji ja sam sa simpatijom podržao prijatelja Janšu s kojim smo u proteklih nekoliko godina otkad je on premijer, u odnosu na ranije razdoblje, relaksirali odnose između dva naroda, unaprijedili gospodarsku suradnju, dobili snažnu podršku za članstvo u Schengenu, eurozoni i OECD-a. Sve što smo nas dvojica radili, mislim da je bilo jako dobro”, istaknuo je o izborima u Francuskoj.

“Čestitam Golobu na pobjedi, on je novo lice na političkoj sceni. Mi ćemo kao i do sada raditi na unaprjeđenju odnosa, alternative nema. Kakva će politika nove vlade prema Hrvatskoj biti, to je teško reći, ne bih ništa zaključivao. Više bi komentirao stavove nekih aktera na hrvatskoj sceni koji komentiraju slovenske izbore na način da grubo kritiziraju ili vrijeđaju Janšu, kao primjerice Grbin, nego i na one koji gotovo da priželjkuju negativni scenarij u odnosima Hrvatske i Slovenije”, kazao je o izborima u Sloveniji.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Screenshot/HRT

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.