Plenković potvrdio: Za sada nema obustave cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj

15.03.2021. 19:12:00

Nakon online zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik stranke Andrej Plenković dao je izjavu za medije

Na pitanje o cijepljenju i obustavu AstraZenece, odgovorio je. Mi smo u kontaktu s HZJZ-om, s Ministarstvom zdravstva, s HALMED-om. Neke države iz mjera opreza donose odluke o privremenoj obustavi. Treba temeljito ispitati ima li bilo kakvih razloga da se i u Hrvatskoj ide u tom smjeru. Prema ovom što meni stručnjaci govore, za zada nema promjena.' Istaknuo je da je stav Europske agencije za lijekove za sada takav da se cijepljenje nastavlja.

 

'Sputnjik je krenuo u proceduru odobrenja i čim dobiju odobrenje od EMA-e, krenut ćemo u proceduru', kazao je.

Na pitanje tko je odlučivao o tome koliko ćemo kojeg cjepiva naručiti, kazao je: Naručivanje je krenulo od ljeta i prvo za kojeg je bilo izgledno da će najbrže kompetirati sve procedure je upravo AstraZenece. To su odluke koje se donose na razini struke, HZJZ, Ministarstvo zdravstva. U tom trenutku nitko nije imao osjećaja da bi moglo doći do problema u proizvodni', istaknuo je.

Na pitanje hoće li kod nas netko kao u Austriji snositi odgovornost zbog nedostatka cješpiva, odgovorio je: 'To je austrijski stav. Jedna kompanija od koje smo naručili najviše ima problem i dostavi. Da toga nema, imali bi velik stupanj procjepljenosti', dodao je.

Smatra da je učinjeno sve što je bilo logično temeljem tada dostupnih informacija.

Kaže da će se na razini EuU raspravljati o Covid certifikatu. Tu žće biti tri kategorije:cijepljeni, negativni i oni koji su preboljeli. 'Zajedničke certifikate bi priznavale druge države i to bi omogućilo slobodu kretanja i turističku sezonu', kazao je Plenković. Do toga neće doći po proceduri još najmanje tri mjeseca.

Na pitanje o 'ministarskoj šumi' kod Spačve u kojoj se 'pije i kadrovira', Plenković je kazao da za tpo nije čuo. 'To su ljudi koji su se godinama zaklinjali u HDZ i predsjednika Tuđmana, i sada kada nisu špic igrači, imaju drugu priču. To je toliko nekredibilno da mi nije jasno kako se uopće kandidiraju', dodao je. Smatra da će HDZ pobijediti u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Izvor: tportal.hr/Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Izvorni autor: V. P. P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.