Premijer Andrej Plenković predstavlja Branka Bačića za novog ministra

16.01.2023. 10:30:00

U devet sati na zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo predstavljen je Branko Bačić, kandidat za potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. U deset sati Odbor za regionalni razvoj i fondove EU saslušava Šimu Erlića, kandidata za obavljanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno odboru predstavi premijer. Nakon toga se kandidat i sam uvodno obrati zastupnicima, koji mu potom mogu postavljati pitanja, a on je na njih dužan odgovoriti. Bačić i Erlić trebali bi zamijeniti Ivana Paladinu i Natašu Tramišak, koje je premijer Plenković smijenio u sklopu najnovije mini rekonstrukcije Vlade.

Plenković predstavio Bačića

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku kako je Bačić dobro poznat zastupnicima te da je jedan od najiskusnijih političara u Saboru i da je u svojoj bogatoj političkoj karijeri bio načelnik općine, državni tajnik u ministarstvu prometa, ministar graditeljstva… “Samo po sebi to znači da je čovjek koji se itekako dobro razumije u nadležnosti i funkcioniranje ovog ministarstva”, rekao je Plenković.

“Bačić će vrlo učinkovito i brzo ući u sve zadaće, nadležnosti i aktivnosti ministra. Ujedno će svojim političkim autoritetom jer je riječ o čovjeku koji će dobro obavljati koordinativne aktivnosti prema nizu drugih resora. On je inženjer geodezije, radio je u upravi za katastar, poznaje sve složene procese u graditeljstvu i prostornom uređenju”, rekao je premijer dodajući da kada je netko prošao sve razine vlasti, onda je zasigurno čovjek koji ima sve potrbne reference i iskustvo da se bavi time. “Ono što je meni posebno važno je da je riječ o osobi od mog najvećeg povjerenja”, rekao je Plenković, javlja N1.

Premijer je, predstavljajući Bačića, rekao kako se mora ubrzati izgradnja zamjenskih kuća i konstrukcijska obnova. “Politički ciljevi u razdoblju pred nama imaju dva temeljna pravca. Prvi je iskoristiti u potpunosti sredstva iz EU fonda solidarnosti, sve skupa oko milijardu eura. Druga zadaća je da se tijekom ove godine ubrza izgradnja zamjenskih kuća i osigura smještaj za sve koji su u privremenim rješenjima, kućicama ili kontejnerima, da se fokus stavi na one koji žive u privremenom smještaju”, rekao je premijer.

Vidović Krišto: Poručujete da se lopovluk isplati

Karolina Vidović Krišto poručila je premijeru da imenovanjem Bačića šalje poruku da se lopovluk isplati, a poštenje ne isplati. “Što vi želite poručiti? Želite uzeti svaku nadu mladom hrvatskom čovjeku da ima pravo na civiliziranu i uređenu državu. Zbog ovih korupcionaških metoda vas i Bačića imamo 50 posto niže cijene od Slovenaca, a cijene su nam 30 posto veće nego u Sloveniji”, rekla je.

“Što se tiče vaših objeda, vi spadate u skupinu aktera neidentificiranih s bilo kojim procesom koji je hrvatska država napravila”, odgovorio je Plenković dodajući da su “objede na račun Bačića neutemeljene, unaprijed napisane”. “Samo nastavite s tim, siguran sam da ćete imati veliku potporu”, rekao je premijer.

Vidović Krišto zatražila je povredu Poslovnika zbog “bezumnog i bahatog vrijeđanja” od strane premijera. Dobila je opomenu.

Plenković Grmoji: Vi ste ‘karijesovi mališani’

Nikola Grmoja kaže kako je svjestan da ova Vlada ide svom kraju i da je ovo prijelomna točka koja će označiti konačni kraj Andreja Plenkovića koji se nada sinekuri u Europi nakon poraza na parlamentarnim izborima.

Plenković je na njegove upite odgovorio da u Vladi imaju ime “karijesovi mališani” za one koji nisu izabrali da budu na pravoj strani povijesti i kako na svakoj stranoj presici moraju objašnjavati odluku Sabora. “Tu sramotu koju ste nanijeli HJrvatskoj ćete nositi vi jer je vaša, a ne parlamentarne većine. To ćemo vam lijepitit stalno i nećete se od te povijesne sramote odlijepiti dok ste živi. To da vi jednoj Hrvatskoj…”, rekao je premijer prozvavši predsjednika Milanovića zbog izjava iz Vukovara.

Grmoja je odgovorio da ga može biti sram zbog onoga što su napravili. “toliko je vama stalno do Banovine”, rekao je Mostovac.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:mpgi.gov.hr/vlada.gov.hr/andrejplenkovic.hr/montaža:fotojet

Izvorni autor: PDN/narod.hr/vpp/N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.