Plenković prelomio: Frane Barbarić odlazi s mjesta šefa HEP-a!

03.12.2023. 16:02:00

Oporba je mjesecima tražila smjenu predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, prije svega zbog afere "plin za cent", no presudila mu je optužnica zbog protupravne gradnje vile na Hvaru, nakon koje je premijer Andrej Plenković izjavio kako nema više preduvjeta da Barbarić ostane na toj funkciji.

“Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji”, rekao je Plenković novinarima nakon mise i blagoslova Crkve sv. Marka.

Splitsko općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru. Plenković je dosad odbijao smijeniti Barbarića, a iz oporbe su stizale sumnje da premijer zadržava Barbarića zbog nekih ucjena ili vlastitih interesa.

Premijer je odbijao sve oporbene zahtjeve, tvrdeći da će odluku o plinskoj aferi donijeti kada to odluči Vlada, a ne kada to hoće netko drugi. No, nakon podizanja optužnice, Plenković je najavio provedbu razrješenja Barbarića prema proceduri.

“Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe, jer mi ne radimo stvari zbog oporbe”, ustvrdio je.

Optužnica tereti Barbarića da je protupravno izvodio građevinske radove na zaštićenom obalnom području na otoku Hvaru, izvan građevinskog područja i bez pravomoćne građevinske dozvole. Optužen je za izgradnju stambene zgrade, druge građevine i bazena na području koje je prema prostornom planu bilo zaštićeno. Barbarić je izjavio da će srušiti bespravno izgrađenu vilu o vlastitom trošku.

Izvor: PDN/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.