Plenković se sastao s vojnim zapovjednicima pa pustio Banožića pred novinare: Neću popustiti Milanoviću oko brigadira Burčula!

08.11.2021. 15:45:00

Uoči sutrašnje sjednice Vijeća za obranu premijer Andrej Plenković održao je sastanak s vojnim zapovjednicima, do kojeg je došlo nakon tjedana javne polemike između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića

Novinarima se nakon sastanka obratio ministar obrane Mario Banožić.

'Tema se prije svega odnosila na isticanje materijalnih resursa za koje smo zaključili da nisu nastali danas ili jučer. To su problemi koji se vuku dugi niz godina u HV-u', rekao je Banožić.

Ministar kaže i da problemi nisu raniije riješeni jer nije bilo jasnog izvora financiranja, iako je želja da se riješe postojala.

'Smisao dokumenata je donošenje proračuna i izvršenje proračuna. Kao članica NATO-a imamo neke obveze. Ovo je bila prilika gdje su zapovjednici iznosili projekte o kojima smo već razgovarali na našim kolegijima', dodao je.

 

'Na osnovu te liste projekata razgovarali smo kako će oni izgledati u budućem dokumentu koji je skoro završen, isto kao Strategija obrane', poručio je.

Kazao je da bitno promjenjena situacija u Hrvatskoj vojsci u zadnjih 5 godina. 'Ne samo oko materijalnih prava vojnika nego i imovine', dodao je.

Andrej Plenković s vojnim zapovjednicima

Andrej Plenković s vojnim zapovjednicima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Twitter/Andrej Plenković

Spomenuo i nabavku vojnih zrakoplova, ali i vraćanje niza vojarni u gradove. 'Zatražila se konkretna analiza vojnih objekata. U pojedine te objekte se nije ulagalo dugi niz godina, a u neke, poput u Vukovaru i Petrinji, ulagalo se i tako je podignuta razina infrastrukture. Zato će se održavati sastanci na godišnjoj razini i bit će prilika da premijera upoznamo što se i kako realizira', kaže Banožić.

'Načelnik Hranj je dao pregled stanja vojske sukladno planovima i onome što nije realizirano. A svaki zapovjednik je govorio o projektima i zašto nisu realizirani. Ti projekti jesu bila lista želja, ali kad vidite financijsku strukturu od 2011. do 2016. niste imali povećanje sredstava. Od tada kreće skok, uz iznimku 2020. godine', poručio je Banožić.

'Obalni ophodni brodovi projektirani su 2014. Nakon toga su imali reviziju pa ulaganja i ulaganja, a ja ću 2021. imati tek aneks ugovora', dodao je Banožić na primjeru jedan nerealizirani projekt. Slično je i sa zrakoplovstvom, kaže.

'O pitanju korištenja materijalnih resursa obrane od strane predsjednika nije bilo riječi. Zakon o obrani je definirao uporabu sredstava. Držimo se zakona i nemamo daljnjih problema', kazao je Banožić upitan da li se razgovaralo o načinu na koji Milanović koristi vojne resurse tipa helikoptere.

Ministar Banožić obratio se medijima nakon sastanka s Plenkovićem i generalima

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Rekao je da je na sastanku bio i bivši ministar Damir Krstičević, za kojega Banožić kaže da se u njegovu mandatu puno toga napravilo.

'Na urednim komunikacijama sa Stožerom sam razgovarao uvijek na temu projekata, realizacije. Današnji sastanak je bio priprema, a ja sam sve informacije prenosio kroz izvješća i prema vladi i Saboru. Ali kada imate predsjednika da kaže nešto o materijalnom stanju, onda hoćemo čuti od zapovjednika', dodao je, na pitanje novinara kako komentira riječi Milanovića da je današnji sastanak organiziran jer mu Plenković ne vjeruje.

Od sutrašnjeg Vijeća za nacionanu sigurnost na kojem će biti Milanović očekuje konstruktivan razgovor, poručio je.

Osvrnuo se na sukob s predsjednikom Milanovićem. 'Ako očekujete da ću potpisati odluku o zapovjedniku koja nije zakonita, odmah ću reći ne. Ako se radi o nepoštivanju zakona u bilo kojem obliku, odmah ću reći ne. Ovisi o tome što se traži', rekoa je Banožić.

Na pitanje je li odluka Elvisa Burčula konačna, Banožić je poručio: 'Ako je odluka o izboru zapovjednika bez suglasnosti ministra nezakonita, nemamo o čemu tu razgovarati. Tražiti za zapovjednika 2,5 mjeseca djeluje dosta banalno, onome koji se ne razumije, ali samo produženje nije se ticalo Burčula, nego druge osobe koja nije imala uvjete, a predsjednik ju je želio za zapovjednika. Postavljanje osobe koja nema čin je urušavanje Hrvatske vojske. Neću to dopustiti. Nema što, neće biti dobro za vojsku ako se popusti.'

'S Pantovčaka je došla hrpa neistinitih informacija koje su zamaglile informacije da se vidi koja je srž. To nije dobro. Zakoni su jasno propisani - tko nema uvjete, mora ići', rekao je Banožić.

Spomenuo se Hranja i njegove ostavke. 'Ja sam samo rekao - ako nisi u stanju poštivati zakon onda nemoj obnašati dužnost.'

'Ne bih implicirao ništa dok ne vidim izvješće glavnog inspektora', kazao je upitan kakva će biti sudbina Hranja ako nalaz istrage Glavnog inspektora vojske bude po njega negativna.

Komentirao je i dolazak Gordana Jandrokovića i Gordana Grlića Radmana na sastanak, što je kritizirao predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović.

'Franko Vidović je itekako upoznat sa svim stvarima. Samnom je razgovarao cijelo vrijeme. Ovo je bio pripremni sastanak za sutra', dodao je.

 

Podsjetimo, Plenković je sastanak najavio na sjednici Vlade u četvrtak, rekavši da želi 'osobno i neposredno čuti od zapovjednika koji su problemi i otvorena pitanja u Hrvatskoj vojsci i kako vide da bi Vlada mogla dati dodatni doprinos.'

'Vlada se najčvršće protivi bilo kakvoj politizaciji HV-a i sa svoje strane nastojat ćemo na odgovoran način riješiti ta pitanja već u utorak na Vijeću za obranu, koje će biti u Banskim dvorima', rekao je tada Plenković.

Sastanak s vojnim zapovjednicima u Banskim dvorima komentirao je i predsjednik Zoran Milanović. On pak smatra da tim sastankom Plenković pokazuje da nema povjerenja u svog ministra Banožića. 'Od svog Baneta očito saznaje netočno. A izgleda da svom 'najstabilnijem' ministru baš i ne vjeruje ako mu vojni zapovjednici trebaju reći istinu', oglasio je Milanović priopćenjem.

Milanović je podsjetio da je Plenković javno, pa i pismom iz Ureda predsjednika upozoren da Banožić 'krši zakon svojim kadrovskim odlukama i uvodi nered u vojnu hijerarhiju'.

'Dobro je što predsjednik Vlade o problemima u vojsci napokon želi čuti od mjerodavnih i upućenih, dakle od vojnih zapovjednika, jer od svog ministra nije i ne može ništa točno čuti. Pitanje je samo što onda radi i čemu služi njegov ministar obrane?', poručio je Milanović u priopćenju.

Do sastanka Plenkovića s vojnim zapovjednicima, a i sutrašnje sjednice Vijeća za obranu došlo je nakon što su predsjednik Milanović i ministar Banožić tjednima izmjenjivali teške riječi i optužbe. Sve je, podsjetimo, eskaliralo nakon umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.