Plenković: Statistički, jedan od 45 zaraženih ljudi će preminuti u idućih nekoliko tjedana

08.04.2021. 14:37:00

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade rekao kako će, prema statističkim podacima, jedna od 45 zaraženih osoba preminuti u nekoliko idućih tjedana. Komentirao je i brojke zaraženih, kao i cjepivo

Ministar zdravstva Vili Beroš se uoči sjednice Vlade obratio novinarima u Nacionalnoj i sveučilišnoj bolnici.

- Treba obavijestiti o sastanku ministara zdravstva članica EU. Jučer je ponovljena teza da su koristi primjene cjepiva daleko bolje i nadmašuju nuspojave. Opisane su vrlo rijetki slučajevi tromboembolije. Nema dovoljno dokaza koji bi limitirali upotrebu cjepiva u ovom trenutku. Potrebno je koordinirano djelovati. Mislim da je poruka više nego jasna, zaključak je da je većina zemalja bez restrikcija. Postoje zemlje koje su uvele restrikcije - rekao je Beroš.

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade 

Premijer: Jedan od 45 zaraženih će preminuti od korone

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na epidemiološku situaciju istaknuvši kako danas imamo 800-tinjak više novozaraženih nego prije osam dana i da je vjerojatno uzrok druženje tijekom uskrsnih blagdana. Iako je, dodajmo, od tad prošlo premalo vremena.

- Zaista apeliramo na odgovornost svih naših građana. Ponavljam, Hrvatska se vodi politikom primjerenih, pažljivo kalibriranih restriktivnih mjera koje su nam omogućile ipak, u odnosu na druge zemlje, što normalniji način života - rekao je. 

Poručio je kako će u narednim tjednima, prema statistici, jedna od 45 zaraženih osoba će preminuti. 

- Apeliram na sve da naprave onaj minimum, možda je neobično o tome govoriti nakon toliko dugo mjeseci, ali fizički kontakt, kapljični prijenos i aerosol, tako se širi zaraza. Nosite maske, provjetravajte prostorije i nemojte biti preblizu - rekao je naglasivši da nema te mjere koja je snažnija od osobne odgovornosti 

Što se cjepiva tiče, poručio je kako će doći uskoro i doze Pfizera. 

- EMA je bila jasna, što se tiče AstraZenece koristi su veće od rizika od nuspojava. Ministar Beroš, predsjednik Sabora Jandroković i ja smo se cijepili AstraZenecom i ne vidim da imamo poteškoća, što znači da je ono pouzdano i sigurno. I s tim cjepivom se treba nastaviti cijepiti. Ukupno ćemo imati najmanje oko dva i pol milijuna doza cjepiva do 30. lipnja. Tako ćemo moći cijepiti više od 50 posto odrasle populacije kao pripremu za ljetne mjesece. Još jednom apeliram na sve na odgovornost i procjepljivanje - rekao je. 

Komentirao je i smrtni slučaj dvoipol godišnje djevojčice u Novoj Gradiški istaknuvši kako su u tijeku nadzori koji su ključni da se utvrdi je li došlo do profesionalnih pogrešaka i da se identificira konkretna odgovornost.

- Izražavamo žaljenje i osuđujemo ovakav slijed događaja - rekao je i podsjetio kako je ravnatelj tog Centra idući dan smijenjen.

Napomenuo je kako je i danas skoro došlo do napada na socijalne radnike. 

- Jutros je bio još jedan incident u Ivanić Gradu, ali zahvaljujući tome što smo ustrojili zaštitu, spriječen je napad na socijalne radnike, policija je promptno reagirala i privela napadača - rekao je Plenković. 

Čestitao je Svjetski dan Roma i rekao kako je romska nacionalna manjina druga najveća u Hrvatskoj. 

- Nastavit ćemo unaprjeđivati položaj Roma u Hrvatskoj - rekao je.

14. travnja stiže Johnson&Johnson cjepivo

Ministar Beroš izvijestio je kako smo do sad primili 657.385 doza cjepiva, a potrošili njih 533.409. Najavio je i odličnu vijest. 

- Jučer smo zaprimili potvrdu da 14. travnja stiže prvih 7150 cjepiva tvrtke Johnson&Johnson - rekao je napomenuvši kako u sljedećim tjednima očekujemo značajno veće količine cjepiva.

- Samo u travnju bismo trebali zaprimiti još više od 428.688 doza, a u to nije uključeno 777.000 dodatnih Pfizerovih doza, koje trebamo zaprimiti tijekom drugog kvartala - rekao je. 

Najavio je odličnu vijest, a ta je da nam 14. travnja stižu prve doze Johnson&Johnson cjepiva, koje se daje u jednoj dozi.

Covid putovnice

Vlada je na sjednici donijela odluku o osnivanju Radne skupine za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda, tzv Covid putovnica, temeljem Uredbe Europskog vijeća. Potvrde bi sadržavale informacije o preboljenju, cijepljenju i testiranju. Odlukom se zadužuje Ministarstvo unutarnjih poslova da sklopi ugovor s Agencijom za komercijalnu djelatnost, kao trgovačkim društvom od posebnog interesa za RH, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

- Zadužuju se MUP i Ministarstvo zdravstva za povlačenje namjenskih sredstava kroz instrument za hitnu potporu. Također se zadužuje MUP da radnoj skupini pruža svu potrebnu administrativnu tehničku podršku u radu te izradu izvješća sa zaključcima sa sastanaka radne skupine, a Ministarstvo zdravstva da radnoj skupini pruži svu potrebnu stručnu podršku, a posebno u ispunjavanju zadaća predstavljanja Hrvatske u operativnim radnim skupinama mreže e-zdravstva Europske komisije, na kojoj se koordinira provedba pilot projekta tehničkog rješenja zelenih potvrda, osiguravanja cjelovitosti, povjerljivosti, raspoloživosti i neporecivosti strojno čitljivih podataka o testiranim, cijepljenim i preboljelim osobama u stvarnom vremenu, dohvatljivih iz izvora podataka u vlasništvu Ministarstva zdravstva - rekao je.

Izvor: 24sata/ Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Izvorni autor: Nikol Zagorac, Tina Ozmec-Ban/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.