Plenković: Virus sigurno nije najbolji poklon najmilijima. Smanjimo mobilnost, odgodimo sva druženja, i bez rukovanja!

17.12.2020. 09:39:00

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnu se na aktualnu situaciju s epidemijom koronavirusa

'Kao što smo upozoravali jesenko - zimski val je puno teži nego u proljeće. Ohrabruje što imamo 6,5 posto manje zaraženih u zadnjih sedam dana nego sedam dana prije. Vrlo je važno se držati pet mjera: držati distancu i bez rukovanja, nosimo maske, perimo ruke, prozračujmo prostore i odgodimo sva druženja na nekoliko tjedana usprkos blagdanima. Ključno je smanjiti druženja', istaknuo je premijer.

Dodao je kako će nam trebati još 6 mjeseci da pribavimo sva cjepiva i da cijepimo dovoljno populacije.

'Ako se ne budemo pridržavali mjera, nužno je uvesti i formalna ograničenja, iako bez osobnog angažmana nema uspjeha u mjerama. Trenutno su u pripremi nove mjere, cilj je učiniti sve kako bismo blagdansko vrijeme proveli na što mirniji način. Potrebno je smanjiti mobilnost', istaknuo je Plenković.

Poručio je da je osigurano 5,6 milijuna doza cjepiva, kako bi pokrenuli veliku nacionalnu kampanju cijepljena.

'Cijepljenje će krenuti čim EMA odobri cjepivo. Prvo će se cijepiti stariji i najugroženiji, radnici u domovima za starije i medicinske radnice. Cijepivo može biti učinkovito samo ako se cijepi dovoljan broj ljudi', rekao je Plenković. 'Svi smo članovi jedne zajednice i imamo odgovornost jedni prema drugima', dodao je.

Pozvao je mlade na odgovornost i da smanje druženja uz opasku da 'virus sigurno nije najbolji poklon najmilijima za Božić'.

Osvrnuo se i na zdravstveni sustav. 'Osigurali smo zdravstvenu skrb svakom oboljelom. Premda je stanje teško, sustav je funkcionalan', naglasio je Plenković.

Govorio je i o podršci gospodarstvu. 'Za siječanj i za veljaču ćemo nastaviti s mjerom od 4.000 kuna naknade po radniku, za to smo predvidjeli oko 500 milijuna kuna. Dosad smo isplatili 7,7 milijardi kuna za plaće radnika u privatnom sektoru. To je više od 600.000 radnika, više od 100.000 poslodavaca. Nastavim ćemo čuvati svako radno mjesto dok god to bude potrebno', kazao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš također se osvrnuo na trenutno stanje s epidemijom.

'Imamo daljnje smanjenje broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan. Iako bilježimo blagi pad nema mjesta opuštanju. I uoči Božića apeliramo da, iako nevoljko, odgodimo obiteljska druženja i putovanja', rekao je Beroš.

Izvor: tportal.hr/Foto: Željko Lukunić

Izvorni autor: L. F.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.