Plenković za CNN o 'tempiranoj bombi': I dalje imamo najnižu stopu smrtnosti u Europi

08.09.2020. 11:00:00

Premijer Andrej Plenković gostovao je u ponedjeljak navečer na CNN-u. S voditeljem Richardom Questom razgovarao je o mjerama u borbi protiv koronavirusa, turističkoj sezoni, gospodarskom oporavku te europskom odgovoru na krizu

Richard Quest pitao je Plenkovića plaća li sad Hrvatska, s obzirom na porast broja novozaraženih koronavirusom, cijenu za otvaranje zemlje turistima. Premijer je podsjetio da je Hrvatska predsjedavala EU-om kada je izbila pandemija, pa je u prvoj polovici godine koordinirala europska nastojanja u obuzdavanju širenja Covida-19.

'Imali smo lockdown i napravili smo iznimno dobar posao u zaštiti zdravlja naših građana. Granice smo otvarali postupno, krajem travnja i početkom svibnja, pa smo sredinom lipnja mogli izraziti dobrodošlicu turistima. Sve u svemu, turizam je bio bolji od očekivanog, došlo nam je oko 7 milijuna turista i po broju noćenja ostvarili smo 50 posto rezultata prošle godine, kada smo imali rekordne brojke. Prirodno, bio je to i donekle ukalkulirani rizik, broj zaraženih je narastao, ali je dobro to što i dalje imamo veoma nisku stopu smrtnosti, samo 5 na 100.000, što je najniže u Europi', rekao je Plenković.

'Uspjeli smo uskladiti zdravlje naših građana i prihode iz turizma, jedne od najvažnijih gospodarskih grana', istaknuo je.

Voditelj je upitao kakva je sada hrvatska strategija, s obzirom da rast broja novozaraženih predstavlja 'tempiranu bombu' uoči jeseni. Plenković je odgovorio da je fokus na početku nove školske godine i da su poduzete sve epidemiološke mjere i za današnji prvi dan nastave. Rekao je da će se zaraza gasiti tako što će se mjere prilagođavati i primjenjivati na žarištima, a Hrvatska je i susjednim zemljama poručila da gledaju brojke na lokalnim razinama.

Plenković, naime, smatra da bi susjedne zemlje, od kojih su neke stavile Hrvatsku na crvenu listu, trebale uzimati u obzir epidemiološku situaciju po županijama i gradovima, a ne cijelu Hrvatsku uzimati kao rizičnu.

'Danas imamo nešto iznad stotinu zaraženih, ali samo 20 ljudi na respiratoru, što je veoma mali broj', rekao je Plenković.

Upitan kritizira li Mađarsku što je zatvorila granice uz tek nekoliko iznimaka, podsjetio je da je pandemija dokazala najvažniju ulogu države, a to je zaštita građana u pandemiji. Na Bledu je svojim kolegama prošlog tjedna rekao da treba postići ravnotežu između onoga što se poduzima na europskoj i nacionalnoj razini.

Rasprave pod njemačkim predsjedništvom smjeraju prema usvajanju zajedničkih mjera i protokola, kazao je Plenković, dodajući da je većina zemalja uoči početka škole u okviru bilateralnih odnosa zatvorila granice, uvela karantenu ili pojačala testiranje na koronavirus.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot / Autor: Vlada RH

Izvorni autor: S.S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.