POBUNA LOKALNIH VLASTI PROTIV E-PROPUSNICA

04.04.2020. 16:48:00

U tijeku je pobuna tijela lokalnih vlasti protiv odluke Nacionalnog stožera o uvođenju ePropusnica za napuštanje mjesta prebivališta. Nećemo provoditi tu odluku, produžite valjanost sadašnjim propusnicima, uvedite propusnice koje vrijede za cijelu županiju, neka paralelno vrijede i sadašnje propusnice, samo su neki od zahtjeva županijskih i gradskih vlasti prema Nacionalnom stožeru jer smatraju da je sustav ePropusnica neprovediv. Na prozivke šef Nacionalnog stožera Davor Božinović odgovara da propusnice nisu tu da bi se povećala putovanja: “Osluškujemo ono što dolazi s terena i prilagođavat ćemo se”.

Do jučer u podne podneseno je čak 192.262 zahtjeva za propusnice, od čega je 142.286 za odlazak na posao. Građani su zatražili 51.225 propusnica. Odbijeno ih je 4556. “Ako se podnošenje zahtjeva nastavi ovim tempom, model propusnica bit će besmislen”, upozorava Božinović.

Za sedam područja

Zasad je u ignoriranju odluka Nacionalnog stožera najdalje otišla Varaždinska županija, čiji je Stožer civilne zaštite objavio da neće provoditi odluku o uvođenju ePropusnica te će i dalje koristiti sadašnji model propusnica. Od Policijske uprave varaždinske traži se da provodi odluke lokalnog, a ne Nacionalnog stožera. Župan Radimir Čačić jasno je poručio: “Naš se sustav pokazao učinkovitim pa ćemo ga koristiti i dalje do uspostave funkcionirajućeg sustava”.

U drugim hrvatskim regijama zasad nisu donesene tako radikalne mjere, ali, čini se, da je pitanje dana kada će se to dogoditi.

- Činjenica je da cijelo jutro ljudi, jedinice lokalne samouprave, pojedinci i pravne osobe izražavaju nezadovoljstvo. Ali to nije do nas, nego do države i državnog stožera. To je ozbiljan problem i ne nazire mu se kraj. Mi nismo vidjeli svrhu i korist da se takav sustav uvodi i sada se bavimo perifernim stvarima. Nadam se da će se uvođenje ePropusnica prolongirati, barem za idući tjedan - rekao je jučer čelni čovjek istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Prema njegovim riječima, u Istri bi propusnica trebala vrijediti za sedam područja - Puljštinu, Rovinjštinu, Poreštinu, Bujštinu, Pazinštinu, Buzeštinu i Labinštinu jer su ta područja kapilarno povezana.

Odgodu primjene ePropusnica dok sustav ne bude operativan i funkcionalan jučer je zatražio i načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić. On smatra da će se, prema trenutačnim uputama, propusnice izdavati mimo važećih odluka, što dovodi do konfuzije na terenu i stvara problem za epidemiološki nadzor.

Puno malih općina

Međimurski župan Matija Posavec traži od Nacionalnog stožera fleksibilnost u provođenju ove mjere te da se uzmu u obzir specifičnosti određenih područja. Na području Međimurja izdaju ePropusnice, ali zbog velikog postotka stanovništva starijeg od 65 godina od policije će tražiti da tom dijelu stanovništva i dalje priznaju sadašnje propusnice.

Iako pozdravlja odluku Nacionalnog stožera o uvođenju ePropusnica, župan osječko-baranjski Ivan Anušić priznaje da su se pojavili problemi s ljudima, osobito u ruralnim sredinama, koji ne koriste internet ili se nisu prijavili u sustav e-građani ili nemaju internet-bankarstvo. Neki nemaju ništa od toga. - Dat ćemo preporuku Nacionalnom stožeru da se zadrže i pisane propusnice za građane koji nemaju tehničke mogućnosti za izradu ePropusnica - kazao je Anušić.

A najveći problem, uz činjenicu da se najveći dio ruralnog stanovništva i onaj starije dobi ne služi internetom, leži u teritorijalnom uređenju države, tj. velikom broju malih općina i gradova. Mnogi od njih na svom području nemaju trgovinu, ljekarnu, benzinsku crpku pa njihovi stanovnici moraju tražiti propusnice da bi otišli po osnovne životne namirnice. U ruralnim dijelovima mnogima su kuće u jednoj općini, a stoka koju treba nahraniti u drugoj na udaljenosti od kilometar-dva. Slično je i s Krkom, otokom koji ima čak osam jedinica lokalne samouprave. U Rijeci su se pojavile bizarne situacije, gdje su riječka predgrađa poput Kastva, Viškova, Bakra, Kostrene ili Grobnika druge jedinice lokalne samouprave. Izvan riječkih granica je čak i riječka industrijska zona na Kukuljanovu koja, formalno, potpada pod Grad Bakar. Međimurska županija ima čak 25 gradova i općina, a Grad Čakovec, primjerice, podijeljen je na dvije općine pa građani iz jednog dijela grada bez propusnice ne mogu u drugi dio.

Prosvjed odvjetnika

Iz istog razloga veliki je problem u ruralnim područjima s obradom zemlje. No po najnovijem tumačenju koje su dobili lokalni stožeri, poljoprivredni radovi mogu se podvesti i pod točku putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i pod točku vitalni obiteljski razlozi, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Stoga će se fizičkim osobama koje im se obrate s takvim zahtjevom izdavati propusnice.

Zbog ePropusnica i modela njihova izdavanja žestoko prosvjeduju i odvjetnici. - Od ponedjeljka ni jedan odvjetnik neće moći pružati pravnu pomoć izvan svoga mjesta stanovanja, što dovodi u pitanje funkcioniranje pravne države - kaže odvjetnik Mladen Klasić i navodi najveće probleme.

Jedan je što je sustav zagušen, a još je veći što odvjetnici ne mogu sami sebi izdavati propusnice. Klasić spominje primjer kolege koji je čak uspio dobiti rješenje, ali mu je odbijeno izdavanje propusnice jer ju ne može izdati sam sebi. - A tko će mu je izdati? Hrvatska odvjetnička komora ne može to raditi za odvjetnike jer nisu zaposlenici Komore - kaže Klasić.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Vlado Kos

Izvorni autor: Mario Pušić, Krešimir Žabec, Luka Benčić, Ivanka Toma, Višnja Gotal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.