POBUNA VATRGASACA NA DALMATINSKOM OTOKU 'Mi smo jedina služba koja radi 24 sata sedam dana u tjednu, a općina nam želi smanjiti plaću!'

10.04.2020. 19:48:00

Općina Mljet prije nekoliko je dana donijela Obveznu preporuku o smanjenju plaća i naknada u iznosu od 30 posto u trgovačkim društvima i ustanovama u 100-postotnom vlasništvu Općine.

Odluka Općine Mljet odnosi se i na vatrogasce koji su obveznu preporuku, očekivano, dočekali na nož.

Poručuju da oni bez obzira na epidemiju koronavirusa i dalje obavljaju sve svoje dužnosti, za razliku od općinskih uprava i tvrtki u općinskom vlasništvu koje rade smanjenim intenzitetom ili uopće ne rade.

- Mi smo jedina služba koja radi 24 sata sedam dana u tjednu, a obavljamo i dužnosti koje nisu u našoj nadležnosti. Obavljamo sve zadaće koje nam naloži Stožer civilne zaštite Mljet, obavljamo dio poslova koji bi trebali biti u nadležnosti policije i MUP-a, jer na otoku nema policije! Vršimo i pogrebne usluge jer na otoku nema pogrebnog poduzeća - pišu mljetski vatrogasci i dodaju da po potrebi obavljaju i hitni medicinski prijevoz te prijevoz lijekova iz Dubrovnika.

- Uz sve navedene poslove, vatrogasci JVP Mljet obavljaju i svoju redovnu djelatnost - podsjećaju vatrogasci.

Smatraju da zbog svih navedenih činjenica nisu i ne smiju biti u istom položaju kao i svi ostali koji svoj posao obavljaju od kuće ili uopće ne rade.

Dodaju da su iz razgovora s kolegama iz drugih dijelova Hrvatske doznali da su vatrogasci bili izuzeti iz ovakvih odluka lokalnih vlasti.

- Svjesni smo novonastale situacije, međutim, smatramo da se spomenutom odlukom, ako se ista bude odnosila na nas, omalovažava i ne poštuje naš rad. Mi se zbog našeg posla svakodnevno izlažemo mogućnosti zaraze pomažući drugima kako bi ti isti bili sigurniji. Samim našim izlaganjem, izlažemo i naše obitelji, našu djecu, starije članove obitelji - poručuju vatrogasci.

 

- Ako se odluka primijeni i na zaposlenike JVP Mljet, bit ćemo prisiljeni obavljati samo one dužnosti koje su propisane Zakonom o vatrogastvu. To nam nikako nije cilj niti želja. Naš otok i naši otočani su nam uvijek bili i bit će ispred naše sigurnosti, a naše reagiranje na ovu odluku nema za cilj omalovažiti ili umanjiti vrijednost i važnost ostalih zaposlenika navedenih u ovom dopisu - stoji u reagiranju vatrogasaca.

Načelnik Općine Mljet Đivo Market poručuje da je jasno da se mora krenuti s rezovima.

- Svjesni smo da je najgore kada se dira nečija plaća, pa makar i za kunu. Općinsko vijeće dalo je okvirnu preporuku komunalnim tvrtkama, Turističkoj zajednici i JVP-u Mljet da se plaće smanje za 30 posto. Bune se i u komunalnim tvrtkama. Oni se ne slažu da se plaća njima smanjuje u istom postotku jer su plaće vatrogasaca znatno veće nego njihove. A smeća ove godine ima duplo više nego lani. Dosta je ljudi došlo koji žive na kopnu, sada su tu, čiste, uređuju pa ima i više smeća. Razmotrit ćemo situaciju. Imamo 23 profesionalna vatrogasca. Odluku o plaćama donijet će Upravno vijeće JVP Mljet poslije Uskrsa - rekao je Market za Dalmatinski portal.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Tonći Plazibat

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.