Počast trudnici ubijenoj na Ovčari - Jadrolinija imenuje katamaran u čast Ružici Markobašić

12.09.2024. 11:16:00

Državna putnička brodarska kompanija Jadrolinija objavila je kako je nabavila dva nova katamarana ukupne vrijednosti 12,6 milijuna dolara, koji će u studenom 2024. biti isporučeni. Uz to, najavljena je nabava još tri katamarana, čime će flota Jadrolinije biti dodatno proširena i modernizirana. Ova investicija dio je šireg plana obnove brzobrodske flote s ciljem osnaživanja konkurentnosti na Jadranu, posebno na ključnim linijama između Raba, Lošinja i Zadra, prenosi Direktno.hr

Poseban trenutak u ovom projektu predstavlja odabir imena za nove brodove. Nastavljajući tradiciju imenovanja katamarana poznatim ženama iz hrvatske povijesti, jedan od novih brodova nosit će ime Ružice Markobašić, istaknute povjesničarke i književnice koja je svojim radom značajno pridonijela očuvanju hrvatske kulturne baštine. Drugi brod bit će imenovan po Cvijeti Zuzorić, uglednoj pjesnikinji i književnici koja je također ostavila dubok trag u hrvatskoj kulturi.

Ružica Markobašić - simbol žrtve Ovčare

Ružica Markobašić bila je jedna od mnogih nevinih žrtava masakra na Ovčari, koja se dogodila 1991. godine nakon pada Vukovara. Ubijena je u kasnoj fazi trudnoće, a njezino brutalno ubojstvo postalo je simbolom patnje i nehumanosti rata. Ovčara, poljoprivredno dobro u blizini Vukovara, pretvorena je u mjesto stradanja više od 260 hrvatskih vojnika i civila koje su srpske snage brutalno likvidirale nakon pada Vukovara.

Danas se ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar nalazi skulptura koja odaje počast Ružici Markobašić i svim nevinim žrtvama ovog strašnog zločina. Ova skulptura, uz brojne memorijale diljem Vukovara, služi kao podsjetnik na strahote rata i važnost očuvanja sjećanja na žrtve

Cvijeta

Osim katamarana nazvanog po Ružici Markobašić, drugi novonabavljeni katamaran nosit će ime Cvijeta, u čast Cvijeti Zuzorić, poznatoj hrvatskoj književnici i pjesnikinji koja je svojim radom ostavila značajan trag u kulturi i povijesti Hrvatske.

Oba katamarana izgrađena su u brodogradilištu Cahaya Samudra Shipyard u Indoneziji 2023. godine. Dužina katamarana iznosi 38 metara, a širina 10 metara, s kapacitetom prijevoza od 312 putnika. Snaga pogonskih strojeva iznosi 2880 kilovata, što ih čini idealnim za brzu i učinkovitu plovidbu na linijama poput Novalje – Rab – Rijeka i Malog Lošinja – Ilovik – Susak – Unije – Cres – Rijeka.

Ovom investicijom Jadrolinije ne samo da modernizira svoju flotu, već i odaje počast važnim ženama iz hrvatske povijesti. Imena katamarana Cvijeta i Ružica simboliziraju bogatu povijest Hrvatske, ali i podsjećaju na tragične događaje poput Ovčare, gdje su životi nevinih, poput Ružice Markobašić, okrutno prekinuti. Očekuje se da će novi katamarani doprinijeti još većoj povezanosti jadranskih otoka i obale te unaprijediti usluge pr.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.