POČAST ZA 44 POGINULA BRANITELJA! Krvavo plaćena pobjeda: Nakon Vukovara, četnici navalili na Bosut

04.12.2022. 17:15:00

Danas se u Komletincima obilježava 31. godišnjica pogibije četrdeset i četiri hrvatska branitelja stradala u obrani toga kraja u Domovinskom ratu.

Prije trideset jednu godinu, 4. prosinca 1991. na bosutskoj je bojišnici, kojoj su pripadali i Komletinci, zaustavljen najsilovitiji tenkovski napad JNA i pobunjenih Srba, a u obrani je, samo toga dana, poginulo 11 branitelja.

Satrali Vukovar, popunili redove, pa navalili dalje…

Hrvatske snage bile su sastavljene od HOS postrojbe, 83. samostalne bojne iz Zagreba, 2. bojne vinkovačke 109. brigade, jedne satnije iz 2. bojne županjske 131. brigade te bjelovarske 105. brigada HV-a.

Neprijateljske snage ohrabrene nedavnim osvajanjem Vukovara, popunile su svoje redove i odlučno krenule u dalje osvajanje, piše Domovinskirat. Na pravcu djelovanja prema Privlaci, Otoku i Komletincima djelovala je 36. i 51. motorizirana brigada, 252. oklopna brigada, 16. mještoviti artiljerijski puk te valjevska motorizirana brigada, a odnos snaga je bio otprilike 5:1 u korist neprijatelja.

Žestoka bitka, veliki gubici

Toga 04. prosinca 1991., artiljerijska priprema iz minobacača 120 mm, haubica 105 i 155 mm i tenkova započela je u 04:05 sati i trajala je sve do 13:10, kada je počeo pješački napad. Napad je išao u tri pravca: duž rijeke Bosut neprijatelj je zaustavljen, na središnjem dijelu napada iz Nijemaca prema Komletincima i neprijatelj je došao do prvih kuća u Komletnicima, a najveći uspjeh polučio je na desnom krilu hrvatskih snaga. Ipak uz pomoć tenkova 105. brigada uspjela je konsolidirati obranu na desnom krilu, a na središnjem dijelu čazmanska 2. bojna 105. brigade vrši protunapad i vraća izgubljene položaje na rubu Komletinaca. U 17:00 sati počinje novi artiljerijski napad neprijatelja kojim štite svoje izvlačenje i on traje do 18:00 sati.

Ovo je bio prvi i posljednji veliki kombinirani napad JNA i pobunjenih srbi na tom dijelu ratišta i ovu pobjedu hrvatske snage skupo su platile. Iz 105. brigade HV-a poginuli su Igor Čorić, Ivan Dikšić, Josip Grahovac, Stevica Ivanović, Draško Pavić, Josip Sermek, Momčilo Vukašinović i Sebastijan Župarić, a još trojica branitelja su ranjena.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.