Počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica

18.07.2022. 16:33:00

U Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji u ponedjeljak je svečano obilježen početak proizvodnje hrvatskih eurokovanica, kojem su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić, koji je izvijestio da se do kraja godine planira otkovati oko 420 milijuna eurokovanica.

Danas je u kovnici u Svetoj Nedelji svečano obilježen početak proizvodnje hrvatskih eurokovanica, a svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u društvu Damira Bolte, predsjednika uprave Hrvatske kovnice novca

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić nazočili su svečanom obilježavanju početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica u kovnici u Svetoj Nedelji.

'Upravo smo osobno stekli uvid u to kako se u Hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura. S 1. siječnja Hrvatska postaje dio europodručja. To podrazumijeva i kovanje kovanica ovdje, kao i nabavljanje novčanica', rekao je premijer Plenković. 'Ovdje radi 70-ak radnika, ovdje se kuju ogromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba', dodao je.

Boris Vujčić kazao je da će se raditi u tri smjene. Plan je do kraja godine iskovati 420 milijuna komada, odnosno 3700 tona, kovanica.

Nakon što je prošli tjedan Vijeće Europske unije donijelo formalnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023., proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak je ključne aktivnosti za realizaciju uvođenja eura i zamjene gotovog novca.

Pravodobna izrada i predisporuka potrebnih količina hrvatskih eurokovanica bankama, kako bi one kasnije bile u mogućnosti posredno predopskrbiti poslovne subjekte poput trgovina i restorana, važan je korak u procesu zamjene gotovog novca, koji će osigurati da građani bez poteškoća plaćaju u kovanicama nove novčanice jedinice od prvog dana uvođenja eura.

Da bi se ti ciljevi postigli, Hrvatska narodna banka za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremit će oko 3.700 tona eurokovanica (težina približno jednaka težini 88 novih zagrebačkih tramvaja ili 94 suvremena putnička zrakoplova kojima se služi zrakoplovna kompanija Croatia Airlines), a kovnica novca će, u iznimno kratkom razdoblju od nepunih šest mjeseci, morati izraditi veći dio te količine eurokovanica.

"Proces uvođenja eura vodimo ozbiljno, strukturirano i sustavno te koristim priliku da se zahvalim svima koji su dali doprinos na putu Hrvatske prema članstvu u europodručju. Nastavljamo s aktivnostima koje će osigurati pravovremenu zamjenu gotovog novca u cijeloj Hrvatskoj prije i nakon ulaska u europodručje, a sastavni dio toga je i kovanje kovanica eura i centa s hrvatskom nacionalnom stranom. Hrvatska kovnica novca osnovana je 1993. godine, kao Hrvatski novčarski zavod te je bila jedan od važnih stupova izgradnje nacionalnog identiteta. Danas, gotovo 30 godina od svog osnutka, Hrvatska kovnica novca će kovati hrvatske eurokovanice i na taj način, uz promociju hrvatskih simbola u cijeloj Europi, sudjelovati u povijesnom procesu u kojem Hrvatska ulazi u klub najrazvijenijih država članica Europske unije, na korist naših građana i gospodarstva'', rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u povodu svečanog obilježavanja početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica.

"Uvođenje eura, uz sve svoje aspekte, velik je i logistički pothvat čijim se uspješnim provođenjem osigurava opskrba gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav i mogu ustvrditi da je to jedan od trenutno logistički najsloženijih projekata u Hrvatskoj. Ovim bih putem zahvalio građanima i svima uključenima u odabir nacionalnih motiva i njihove izvedbe na kovanicama eura, kao i svima koji sudjeluju u sadašnjoj važnoj logističkoj operaciji. Posebna zahvala djelatnicima kovnice novca, kojima u ime rukovodstva i stručnih službi Hrvatske narodne banke te u svoje osobno ime želim i uspješnu realizaciju svih poslovnih ciljeva. Neka naše hrvatske eurokovanice sretno i uspješno plove europskim novčanim morem; čime ćemo još jedan od simbola hrvatske uključenosti u europski projekt pretočiti u monetarnu stvarnost", rekao je tom prilikom guverner Vujčić.

Izvor: hina/Foto:Daniel KASAP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.