POČETAK SLOMA, KREĆE PLENKOVIĆEVA BORBA ZA OPSTANAK! Lažna vijest o Todorićevoj pobjedi izazvala kaos: Uvjeren je da zna odakle je to došlo

18.09.2022. 09:00:00

Dok se premijer Andrej Plenković preznojavao zbog afere INA nastojeći objasniti pozadinu velike pljačke koja se odvijala u toj naftnoj kompaniji te ujedno objašnjavajući aferu u koju su umočeni oni koji su izravno ili neizravno povezani s HDZ-om, medijskim prostorom diskretno je procirkulirala vijest da će Republika Hrvatska morati posrnulom bivšem gazdi Agrokora Ivici Todoriću isplatiti višemilijunsku odštetu zbog izgubljenog arbitražnog spora u Washingtonu.

Premda ni jedan veći medij tu informaciju nije prenio, toga dana, dok se razglabalo o Todorićevu slučaju, moglo se čuti kako će on formalno odluku iz Sjedinjenih Država primiti krajem rujna te da se ta informacija širi u odvjetničkim krugovima u kojima se očekuje da će se završno ročište, na kojem bi se presuda trebala pročitati, održati krajem mjeseca.

Iako je već idućeg dana tu informaciju demantirao i Todorić, u Vladi premijera Plenkovića na te medijske napise ne gledaju blagonaklono, premijer Plenković uvjeren je da je to vijest koja mu je u teškom trenutku stigla iz krugova bliskih osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću kako bi poremetila njegovu ionako poremećenu poziciju.

Dodatna nervoza

Već se dugo u HDZ-u govori o konfliktima između Plenkovića i osječkog župana koji je ujedno potpredsjednik HDZ-a, a u posljednje vrijeme te se teze sve snažnije šire i među premijerovim suradnicima koji su uvjereni da se Anušić ponovno zbližio s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te da se preko nje nastoji eliminirati premijer Plenković, kojemu ugrozu predstavlja i ministar prometa Oleg Butković s kojim već neko vrijeme nije u dobrim odnosima te je uvjeren da on stoji iza pokretanja afere INA. Plenkovićevi suradnici uvjereni su da se afera INA zakotrljala nedugo nakon što se Butković sastao s vodećim ljudima riječke policije.

U stranci je potpuni kaos, Butković i Anušić distancirali su se od Plenkovića, sve se to zna, otkriva nam jedan bliski premijerov suradnik te napominje da bi Plenković ministru prometa mogao uzvratiti udarac otvaranjem njegovih navodnih afera.

Neformalne unutarstranačke glasine kažu kako je afera INA druga kriza u kojoj Anušić i Butković opstruiraju premijera Plenkovića te se podsjeća kako su se njih dvojica oglušila i na Plenkovićev hitni poziv za sastanak kada je priveden bivši ministar graditeljstva Darko Horvat i kada se i po medijskom prostoru raspravljalo o opstojnosti Vlade. Ono što kod Plenkovića izaziva dodatnu nervozu jest to što u njegovoj Vladi sjedi Anušićeva produžena ruka, odnosno ministrica Nataša Tramišak koje se ne može riješiti jer mu Anušić prijeti svojom ekipom u Saboru koja bi mu mogla otkazati poslušnost ako se odluči na njezinu eliminaciju pa se može reći kako ova družina koju mnogi nazivaju predvodnicima HDZ-ova desnog krila kuje plan kojim Plenkovića pokušavaju stjerati u kut.

Početak sloma

Sličan plan kuje i Todorić, koji sa strepnjom očekuje svoju presudu od koje uistinu može strahovati cijela država jer bi odšteta u ovom slučaju mogla biti višemilijunska pokažu li se točnima glasine o njegovoj navodnoj pobjedi koje su stigle istoga dana kada je na društvenim mrežama objavljeno da se na Osječkoj televiziji više neće prikazivati “Budnica” s Markom Ljubićem. Oni koji dobro poznaju funkcioniranje Osječke televizije reći će kako je to medij koji ostvaruje izvrsnu suradnju sa županom Anušićem koji ih obilno financijski podupire, a upućeni pak tvrde i kako voditelj emisije Marko Ljubić nije želio biti dio HDZ-ova unutarstranačkog rata te se pravodobno povukao s malih ekrana.

Inače, kada već govorimo o Todoriću, treba podsjetiti da je on još u ožujku 2020. godine pokrenuo spor pred ICSID-om zbog kršenja bilateralnog ugovora o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Nizozemske, a prema pisanju medija, odšteta koja bi mu se trebala isplatiti iznosi četiri milijarde dolara. Međutim, od toga sada nema ništa, jasno je to i iz Todorićeva odgovora Branimiru Glavašu u kojem je bivši gazda Agrokora osporio te napise koji su u svakom slučaju neugodni za premijera Plenkovića s kojim Todorić ratuje od početka sloma svoga poslovnog carstva kriveći njega i bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić za sudbinu koja ga je snašla.

Treba također podsjetiti da tužbu u Washingtonu zbog kršenja bilateralnog ugovora između Hrvatske i Nizozemske nije podnio osobno Todorić, nego tužitelji nizozemske tvrtke Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V preko kojih je Todorić bio većinski vlasnik Agrokora. Još se u ljeto 2020. godine pisalo da bi tužitelj u toj priči mogao izvući deblji kraj jer su 23 od 27 članica EU-a, a među njima i Hrvatska i Nizozemska, potpisale sporazum o prestanku važenja bilateralnih ugovora, čime su se izvan snage stavile odredbe o arbitraži iz tih ugovora.




Mogućnost nagodbe

Nizozemska, na koju se u svojoj tužbi Todorić poziva, taj je sporazum potpisala i baš to bi izvan snage moglo staviti i postupak arbitraže, točnije provedbu odluke koju sud u Washingtonu donese. U sporazumu koji su potpisale 23 članice Europske unije piše da ugovorne strane potvrđuju da su arbitražne klauzule protivne ugovorima EU-a te su zato neprimjenjive, također se navodi i kako arbitražne klauzule ne mogu služiti kao pravna osnova za novi arbitražni postupak, ali i da novi arbitražni postupak znači svaki arbitražni postupak koji je pokrenut 6. ožujka 2018. ili nakon toga datuma. Drugim riječima, sve i da sud u Washingtonu donese presudu ignoriranjem ovoga sporazuma, provođenje odluka, što podrazumijeva i plaćanje odštete neovisno o tome koliko bi ona iznosila, pada na nacionalne sudove ili pak na stranke kojima ostaje mogućnost nagodbe.

Za nagodbu desnog HDZ-ova krila i onoga kojim dominira premijer Plenković sve je manje mogućnosti, uvjeravaju nas oni koji prate turbulencije u vladajućoj stranci te poručuju da je Anušić poletio i odlično posložio svoje pozicije. Uz to što je župan, on je predsjednik županijskog odbora HDZ-a i potpredsjednik stranke te je doživio uspon o kojemu nije mogao ni sanjati.

Kako bi i sanjao kada je u politiku ušao kao načelnik Antunovca iz kvote Đapićeva HSP-a, potom je prešao u nezavisne dok je Vladimir Šišljagić bio glavni, a onda je u eri Tomislava Karamarka na poziciji predsjednika HDZ-a, uz asistenciju svojeg ratnog druga i nekadašnjeg moćnog glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, stigao na poziciju predsjednika županijske organizacije. Brkić je svojem suborcu Anušiću doista puno pomogao u usponu po političkoj hijerarhiji, međutim, Anušić danas zazire od etikete Vasina igrača i nastoji graditi vlastiti politički imidž u namjeri da preuzme potpunu kontrolu nad svim slavonskim organizacijama stranke, baš kao što su to nekoć činili njegovi prethodnici Branimir Glavaš i Vladimir Šeks. Na dobrom je putu da te svoje slavonske ambicije realizira, a nakon toga mu je na putu do nacionalne političke pozornice samo nebo granica.




Negativna percepcija

S druge strane, pred premijerom Plenkovićem složen je put i borba za opstanak, što je vidljivo i iz rezultata agencije Promocije plus koja je za RTL provela prvo istraživanje nakon uhićenja u INA-i. Milijarda kuna ukradenih na plinu od čijeg poskupljenja građani strahuju obila se o glavu HDZ-u, Vladi i premijeru. Iako bi HDZ, da se trenutno održavaju izbori, bio relativni pobjednik, u rujnu ipak bilježe pad potpore od tri posto pa ih tako podupire 24,2 posto građana, dok je u kolovozu HDZ uživao podršku od 27,1 posto, što je najveći međumjesečni pad HDZ-a otkako ga je 2016. godine preuzeo premijer Plenković.

Sreća za Plenkovića je to što SDP i dalje uživa skromnu potporu od 16,6 posto, dok Možemo stagnira na trećem mjestu s podrškom od 10,6 posto. Ekipi iz Možemo za vratom puše ekipa iz Mosta s potporom od devet i pol posto. Afera INA premijera Plenkovića spustila je na 15 posto potpore, što je također znatan pad u odnosu na 16 posto potpore iz kolovoza. Istovremeno je Plenkoviću porasla i negativna percepcija za tri posto pa ona u rujnu iznosi 29,2 posto. Gotovo 80 posto birača smatra da država ide u pogrešnom smjeru, a teška vremena i ozbiljna kriza zapravo nam tek dolaze.

S tom krizom, kako zasad stvari stoje, stiže prva stvarna kriza Plenkovićeve vlade, a hoće li je Plenković uspjeti prebroditi, ovisi o reformama njegovih mladih ministara, ali i o unutarstranačkom raspoloženju koje je sve turbulentnije, baš kao što će na koncu ponešto ovisiti i o građanima koji bi, pritisnuti visokim cijenama režija, nestašicom i glađu, svoje nezadovoljstvo mogli početi izražavati prosvjedima i pobunama od kojih Plenković strahuje više od bilo kakvih afera, istraga i političkih kapitalaca koji mu rade o glavi.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Iva Međugorac/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.