PODATAK KOJI MILANOVIĆ KRIJE KAO ZMIJA NOGE! Predsjednik prekršio jedno od najvažnijih obećanja

27.03.2023. 15:47:00

Početkom veljače predsjednik Zoran Milanović imenovao je savjetnika za obranu Ivicu Olujića, dok je usporedno s time Dragan Lozančić ostao samo savjetnik za nacionalnu sigurnost. Ovim je manevrom Milanović broj državnih dužnosnika u svojem uredu povećao na njih 12, čime je pretekao bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Ne bi to možda ni bilo pretjerano važno da Milanović u svojoj kampanji za predsjedničke izbore nije tvrdio kako će on imati manji broj savjetnika ili barem jednak broj savjetnika kao što ih je imala njegova prethodnica.

Više savjetnika nego Grabar-Kitarović 

Svoj je mandat Grabar-Kitarović okončala s 11 dužnosnika u svojem Uredu predsjednice, a Milanović je i kada je stigao na Pantovčak govorio kako sigurno neće imati više dužnosnika od Grabar-Kitarović. No, osim što sada u Uredu predsjednika sjedi 12 državnih dužnosnika koji su za svoj rad plaćeni, i koji će nakon Milanovićeva predsjedničkog mandata imati pravu na povlasticu šest plus šest koja podrazumijeva punu plaću prvih pola godine od prestanka dužnosti, i pola plaće u drugih šest mjeseci u Milanovićevom timu sjede i četiri posebna savjetnika iz čega proizlazi da predsjednikov tim zapravo sačinjava 17 ljudi.

Kada je riječ o posebnim savjetnicima tada prije svega treba spomenuti Milanovićeva savjetnika za veterane Domovinskog rata Marijana Marekovića koji je predsjedniku posebno važan radi toga što ga je uspio zbližiti s braniteljskom populacijom i generalima. Radi Marekovićevih afiniteta Milanović navodno i jest u konfliktima s ministrom obrane Marijem Banožićem posebice kada se radi o izboru ravnatelja VSOA-e.

Na poziciji Milanovićeva savjetnika za ekonomiju nalazi se mladi Velibor Mačkić, tu je i savjetnik za energiju i klimu Julije Domac, ali i savjetnik za kulturu Zdravko Zima te povjerenik za sport Željko Jovanović koji je ujedno i Milanovićev bivši ministar iz Kukuriku vlade.

Milanović primanja posebnih savjeta ne otkriva

Posebni povjerenici ne primaju plaće već naknade, a o kolikim je iznosima riječ Milanović do danas nije otkrio, iako voli prozivati HDZ-ovce zbog netransparentnosti. Važan dio Milanovićeva tima zasigurno je i glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić. Od prvog dana s Milanovićem je na Pantovčaku bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji mu je bio i savjetnik za vanjsku politiku. Prema podacima iz imovinske kartice Miljenić mjesečno zarađuje 2.826 eura, Jelićeva plaća iznosi 2.389 eura, a jednako toliko zarađuje i Milanovićeva vjerna savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, koja je usput budi rečeno supruga njegova prijatelja i bivšeg glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana.

Pročelnik kabineta Bartol Šimunić mjesečno zarađuje 2.004 eura, a iskusni operativac Lozančić kod Milanovića radi za 2.415 eura mjesečno. Prijateljica prve dame Sanje Musić Milanović odnosno Milanovićeva savjetnica za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković u Uredu predsjednika zarađuje 2.469 eura, plaću od 2.455 eura na mjesec zarađuje Milanovićev savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić, dok predsjednikova savjetnica za ekonomiju Martina Ciglević mjesec privodi kraju s plaćom od 2.305 eura.

Tu je i pomoćnik pročelnika kabineta Goran Grobotek s plaćom od 1.877 eura, ali i Dinko Suton koji se nalazi na poziciji glavnog tajnika gdje zarađuje 2.395 eura. Sami Milanović mjesečno prima plaću u iznosu od 3.555 eura, a na plaće dužnosnika u Uredu predsjednika mjesečno se ukupno izdvaja oko 30.000 eura.

Sveukupno se pak za troškove svih zaposlenik na Pantovčaku godišnje izdvaja oko 21 milijun kuna, a zanimljiv je podatak i taj da je prošle godine na naknade troškova osobama izvan radnog odnosa izdvojeno 225.234 kune. Treba na koncu reći i to najuži tim Milanovićevih savjetnika dodirnu točku ima i utoliko što se uglavnom radi o ljudima s kojima je predsjednik bio prijateljski povezan i prije nego što je dogurao do aktualne pozicije na Pantovčaku.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.