Podignuta je kaznena prijava protiv vlasnice doma u kojem je izgorjelo šestero staraca, a zna se i što će biti s domom!

15.01.2020. 13:53:00

Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković danas je u Saboru potvrdila kako je u ponedjeljak podnesena kaznena prijava protiv Gabrijele Čičković, vlasnice staračkog doma Zelena oaza u Andraševcu , gdje je u subotu poginulo šest osoba. Također je kazala kako je proveden inspekcijski nadzor.

“Doneseno je rješenje o zatvaranju doma i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice doma nadležnom Državnom odvjetništvu. Zatraženo je detaljno izvješće od svih županija o domovima. Kad dobijemo podatke, imat ćemo širu analizu temeljem koje ćemo dalje postupati”, kazala je Bedeković na aktualnom prijepodnevu odgovarajući na pitanje svog stranačkog kolege Žarka Tušeka.

Inspekcije u domove

Dodala je i kako su štićenici doma u Andraševcu ondje bili smješteni na temelju privatnih ugovora, a da je dio njih nakon požara smješten u odgovarajuće domove dok se dio vratio obiteljima. Premijer je, pak, kazao kako se analizira stanje u privatnim domovima kako bi se potom poboljšao zakonodavni okvir te se osigurala veća kontrola.

“Kroz novi zakon o socijalnoj skrbi i kroz učinkovitiji inspekcijski nadzor moramo vidjeti ima li još ovakvih slučaja kao što je Andraševec. Odgovara li broj odobrenih smještajnih kapaciteta stvarnom stanju, jesu li objekti izgrađeni, uređeni i prilagođeni prema pravilima. Kada to utvrdimo, a takvih domova u Hrvatskoj ima preko 700, tada ćemo nakon snimke stanja moći poboljšati i zakonski okvir i operativnu kontrolu domova”, kazao je premijer.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Branko Težak/CROPIX

Autor: