Podignuta optužnica protiv Miroljuba K. za napad na bicikliste: Optužen za zločin iz mržnje prema Hrvatima

27.09.2024. 08:06:00

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv 44-godišnjeg Miroljuba K., koji je 29. lipnja u Vojniću autom naletio na bicikliste rekreativce, pri čemu je ozlijedio jednu osobu i uništio nekoliko bicikala. Iako ga je policija optužila za izazivanje općeopasne radnje, tužiteljstvo ga tereti i za zločin iz mržnje prema Hrvatima.

Optužen je za kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, oštećenje tuđe stvari, te krivotvorenje isprava zbog nepripadajućih registarskih oznaka na vozilu. Policija ga je prvotno prijavila i za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, no tužiteljstvo je ovaj optužni stav povuklo, jer je na kraju ustanovljeno da je biciklistica zadobila lakše ozljede, unatoč tome što je s mjesta događaja prevezena helikopterom u bolnicu.

Jutarnji list prenosi da se Miroljuba K. optužuje da je, pod utjecajem 2,91 promil alkohola, iz mržnje prema osobama hrvatske nacionalnosti izrekao uvredljive riječi sudionicima biciklijade, od kojih su neki nosili majice s hrvatskim simbolima. Potom je automobilom naletio na drvenu konstrukciju terase kafića, oštetivši pritom više bicikala i ozlijedivši 46-godišnju sudionicu maratona, a nakon toga se udaljio s mjesta nesreće.

Biciklijadu su organizirali veterani 110. brigade povodom obljetnice postrojbe, uz sudjelovanje članova udruge "Pedala laganini". Prema izjavama svjedoka, napadač je prijetio sudionicima, govoreći da će ih "sve pobiti jer su Hrvati".

Miroljub K. od uhićenja se nalazi u istražnom zatvoru, a tužiteljstvo traži produljenje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Zbog općeopasne radnje prijeti mu do pet godina zatvora, a ako mu se dokaže motiv zločina iz mržnje, to će mu biti otegotna okolnost.

Izvor: Jutarnji.hr/Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izvorni autor: PDN/Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.