Podrute: Obilježena 30. obljetnica napada na promatrače EZ-a

07.01.2022. 15:47:00

Žrtva europskih promatrača trajno će ostati ugrađena u temelje hrvatske povijesti, naglašeno je u petak na 30. obljetnici raketnog napada iznad Podruta kod Novog Marofa u kojem su poginula četiri talijanska i jedan francuski mirovni promatrač Europske zajednice.

Na 30. obljetnicu kod komemorativne kapele u Podrutama u petak su vijence položili izaslanik Predsjednika RH Dragutin Lozančić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Ilario Schettino iz Veleposlanstva Talijanske Republike, izaslanica veleposlanika Francuske Republike Florence Skrlj, varaždinski župan Anđelko Stričak te novomarofski gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač.

Lozančić je naglasio važnost uloge europskih promatrača u prenošenju istine o događajima u Hrvatskoj u svijet.

„Europski promatrači imali vrlo važnu ulogu da istina o svemu što se tada događalo u Hrvatskoj ode u svijet, a to je bilo iznimno važno za afirmaciju pravednosti naše borbe za slobodu i za međunarodno priznanje”, kazao je Lozančić.

Bušić je izrazila nadu u nastavak čuvanja uspomene na ove hrabre ljude, a ministar Grlić Radman istaknuo je kako je ovaj događaj ubrzao odluku međunarodne zajednice o priznanju Hrvatske, no ujedno pokazao i svu narav velikosrpske politike.

„Mislim da je to i bio na neki način pokušaj da se zaustavi demokratizacija i osamostaljenje onih država koje su živjele u totalitarnom režimu”, rekao je Grlić Radman.

Schettino i Skrlj osvrnuli su se na važnost Europske unije, njezinih vrijednosti i zajedničkih ciljeva država članica, dok je župan Stričak napomenuo je kako su ključni događaji stvaranja Republike Hrvatske vezani uz područje Varaždinske županije.

„Naime, zarobljavanje cijelog korpusa tadašnje JNA je poslalo jasnu, snažnu poruku da se Hrvatska, hrvatski narod, hrvatski građani mogu i obraniti, a potom i osloboditi”, rekao je Stričak.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je kako je ovaj događaj dio povijesti i puta do međunarodnog priznanja Hrvatske.

„Zorno je dokazao svu onu politiku koju je vodio Franjo Tuđman i sve ono što se govorilo prema Europskoj zajednici da je Hrvatska žrtva, a tadašnji komunistički režim zločinac”, poručio je Jenkač. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto: Hina

Izvorni autor: Kamenjar.com/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.