POGLED VOJNIKA ‘Zapad je krivo shvatio, Ukrajinci sad neće samo prohujati kroz ruske položaje. Situacija je potpuno drugačija‘

16.09.2022. 15:43:00

Za ruske snage, kaže Sean Bell, prednosti su kraća crta bojišnice, veća gustoća njihovih snaga i mogućnosti protunapada

Umirovljeni vicemaršal britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) Sean Bell ustvrdio je u svojoj analizi za Sky News kako postoje neke strateške vojne prednosti ruskog povlačenja u ukrajinskoj regiji Harkiv.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da su snage njegove zemlje zauzele oko 8000 četvornih kilometara teritorija u posljednjih nekoliko tjedana dok su napredovale u svojoj protuofenzivi u toj regiji, dok su se Rusi povlačili.

No vicemaršal zrakoplovstva Bell, koji je radio u uredu načelnika stožera britanskog zrakoplovstva na strategiji RAF-a, kaže da povlačenje također treba promatrati iz perspektive onoga što Rusija time dobiva.

On kaže da tako brzo napredovanje naprijed čini ukrajinske ofenzivne snage ranjivima i izloženima mogućnosti protunapada. "Oni su trenutačno najranjiviji. Osvojiti zemlju je jedna stvar, a zadržati je nešto posve drugo", ističe Bell.

"Neki na Zapadu su ovaj veliki napredak shvatili kao znak stvari koje dolaze, da će oni naglo prodirati kroz ruske položaje. Vojna procjena je da to uopće nije slučaj", dodao je.

Prednosti povlačenja

Ruski plan je, kako objašnjava, izvorno bio da zauzme cijelu Ukrajinu, no ruskim snagama je taj plan propao. Drugi plan Kremlja je bio da zauzmu Kijev, no ni to nije uspjelo, da bi potom sve do sada bili apsolutno fokusirani na regiju Donbas.

"(Regija Harkiva) je područje koje su zauzeli na početku kampanje. No, sada kada su Ukrajinci uzvratili i potisnuli ih, Rusi su suočeni s izborom - hoćete li ostati tamo i riskirati gubitak vojnika, osobito oko Izjuma, ili ćete se povući i usredotočiti na svoje stvarne prioritete? I stoga je izdana naredba za povlačenje", kaže Bell.

Sada se, doduše, čini da neke od tih snaga nisu provele uredno povlačenje, ali to je, ističe, nedvojbeno bio razlog zašto su se povukle.

"To također kreira neke prednosti za Rusiju. Sada je tu manja linija bojišnice, kraća crta bojišnice, veća gustoća ruskih snaga, što znači da se mogu više usredotočiti na svoje strateške prioritete. Dakle, postoje neke prednosti (gledajući) iz vojne perspektive", zaključuje Bell.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: T.Š.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.