Pogledajte misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva. Ne znaju o čemu se radi. Javila se i NASA (VIDEO)

20.04.2023. 08:35:00

Iz Kijeva su sumnjali i da se radi o NASA-inom satelitu za koji je najavljeno da će pasti na Zemlju, ali američka svemirska agencija rekla je za BBC da je njihov satelit još u orbiti. 

Nebo iznad glavnog ukrajinskog grada obasjao je čudni bljesak. Vojna uprava Kijeva objavila je kako su primijetili nepoznati objekt i kako su ga spremni srušiti. Stanovnicima su rekli da odu u skloništa.

- Vidio se jak bljesak, ali nije se čula eksplozija - rekao je ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko.

Pogledajte video: Bljesak na nebu iznad Kijeva
NASA: Nije to naš satelit

Iz Kijeva su sumnjali i da se radi o NASA-inom satelitu za koji je najavljeno da će pasti na Zemlju, ali američka svemirska agencija rekla je za BBC da je njihov satelit još u orbiti.

Ukrajinske protuzračne snage kažu kako je bljesak mogao biti i meteorit i da se čini da nije posljedica ruskog napada.

Čudno svijetlo

Misteriozni bljesak vidjeli su oko 22 sata po lokalnom vremenu. Aktivirale su se sirene za zračni napad, ali napada nije bilo, rekao je šef kijevske vojne uprave Serhij Popko.

Ukrajinci su bili uvjereni da je ovaj fenomen rezultat pada NASA-inog satelita od 300 kilograma. No odmah su se javili iz NASA-e.

- U vrijeme kad su vidjeli bljesak u Kijevu, naš satelit je još bio u orbiti - rekao je Rob Margetta iz NASA-inog ureda za komunikacije.

Bljesak i putanja NASA-inog satelita se ne podudaraju

Incident u Kijevu koincidirao je s padom satelita RHESSI koji je od 2002. do 2018. proučavao emisije energije i plazme na Suncu. Nakon razgradnje ostao je u svemiru još pet godina. Stručnjaci su predvidjeli približno vrijeme pada u 4:30 ujutro po lokalnom vremenu 20. travnja, ali postoji pogreška od plus-minus 16 sati. Stoga se bljesak na nebu iznad Kijeva uklapao u ovo vremensko razdoblje, ali putanja njegovog kretanja bila je potpuno drugačija.

Zemlje najbliže Ukrajini na njenoj putanji su Saudijska Arabija i Irak. Ovu teoriju oborio je Rob Margetta iz NASA-inog Ureda za komunikacije, koji je za BBC izjavio da je satelit još uvijek bio u orbiti u trenutku kada je baklja primijećena i da će noću ući u Zemljinu atmosferu.

Trenutačno se pouzdano ne zna što je točno uzrokovalo tako veliki bljesak na nebu iznad glavnog grada Ukrajine, no sami Ukrajinci skloniji su verziji o padu meteora.

Izvor: 24sata.hr

Izvorni autor: 24sata.hr/Foto: BBC snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.