Pogledajte originalni videozapis s Trpinjske ceste u Borovu naselju koji je snimljen 18. rujna 1991.

19.09.2019. 15:05:00

Originalni videozapis s Trpinjske ceste u Borovu naselju snimljen 18. rujna 1991. prava je poslastica za sve Hrvate koje zanima tematika Vukovara u Domovinskom ratu.

U videu, osim ushićenog reportera, možete vidjeti najveće heroje Vukovara kao što su Blago Zadro, Marko Babić, Andrija Marić, Ivan “Dok” Anđelić i pripadnici Turbo voda…

“Babić je držao Trpinjsku cestu i organizirao akcije s Blagom Zadrom. Bio je neumoran i vrlo precizan u uništavanju tenkova. U samo tri, četiri dana uništio ih je 14, međutim, ja sam siguran da ih je uništio više, barem još pet. Ali, Marko je brojao samo one koji su bili neprepoznatljivi! Nije imao potrebu veličati stvari, jednostavno je ratovao i to shvaćao vrlo ozbiljno. Nikad se ni na što nije žalio”, rekao je svojedobno bivši “Žuti mrav” Tomislav Orešković, koji se također nalazi na snimci.

Također, na snimci je uočljiv i Andrija Marić, rodom iz Ivanjske pokraj Banje Luke, koji je prije rata često posjećivao Borovo naselje jer je ondje živio njegov prijatelj Marin Mrdan. U Borovu se, tako, zatekao i tih prvih ratnih dana i odmah se prijavio kao dragovoljac, a Blago Zadro je u njemu prepoznao rođenog borca i izrazitoga individualca čije su ratne zasluge, koje su često graničile s ludošću, mnogi branitelji pripisivali sebi. Andrija Marić najbolje se iskazao 14. rujna kada je JNA organizirala drugi pokušaj zauzimanja Vukovara napadom na Trpinjsku cestu. Marić i njegovi nalazili su se tada na Lipovačkom putu, na samom ulazu u Borovo naselje. U dva dana, 14. i 15. rujna, neprijatelj je ostao bez tridesetak oklopa. Nekoliko njih je uništio Andrija, a najveći dio skupina “Žuti mravi”. Pogledajte originalnu videosnimku “masakra” tenkova JNA na Trpinjskoj cesti:

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.