Pogledajte tko i pod kojim uvjetima ima pravo na pomoć države za siječanj i veljaču

28.01.2021. 20:38:00

Vladin paket mjera pomoći poduzetnicima produžen je na siječanj i veljaču, što se i očekivalo s obzirom na produljenje restrikcija u poslovanju. U mjere za siječanj i veljaču uključeni su i poduzetnici pogođeni posljedicama potresa, a proširen je i opseg djelatnosti koje imaju pravo na novčanu potporu države

Vladine mjere pomoći obuhvaćaju isplatu plaća tijekom obustave rada i pokrivanje dijela fiksnih troškova poslovanja.

Na državnu pomoć za siječanj i veljaču imaju pravo poslodavci u prihvatljivim djelatnostima, mikropoduzetnici i povezani dobavljači kojima je poslovanje narušeno zbog Covida-19 te poslodavci obuhvaćeni odlukama Stožera ili epidemiologa. U siječanjski paket uključeni su i poslodavci pogođeni posljedicama potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije bez kriterija pada prihoda.

Za isplatu plaća od 2000 do 4000 kuna

Potpora za očuvanje radnih mjesta u vidu naknade plaće iznosi od 2000 do 4000 kuna po radniku. Poslodavci kojima je odlukama Stožera onemogućen rad imaju pravo na pun iznos potpore, a poslodavcima kojima je rad ograničen ili trpe posljedice pandemije visina potpore ovisi o postotku pada prihoda (u rasponu od 2000 kuna za pad prihoda od 40 posto do 4000 kuna za pad prihoda od 60 i više posto).

Poslodavci s potresom pogođenog područja imaju pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta bez obzira na djelatnost i pad prometa.

Po novome, potporu za očuvanje radnih mjesta mogu dobiti i poslodavci kojima je blokiran račun ukoliko udovoljavaju svim ostalim kriterijima za dobivanje navedene mjere. Kako bi dobili potporu, blokirani poslodavci moraju otvoriti zaštićeni račun za primanja, naknade i iznose koji su izuzeti od ovrhe ili na kojima je ovrha ograničena.

Zahtjev za naknadu plaće za siječanj poduzetnici mogu podnijeti od 26. siječnja Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Prema riječima ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića, do sada je za mjeru očuvanja radnih mjesta u prosincu i siječnju (za studeni i prosinac) isplaćeno 783 milijuna kuna, a za ovu godinu osigurane su 2,2 milijarde kuna.

Pokriće fiksnih troškova od 60 do 100 posto

Poslodavci kojima je odlukom Stožera obustavljen rad mogu ostvariti pravo na dodatni iznos potpore za nadoknadu fiksnih troškova u visini koju utvrdi Porezna uprava. U fiksne troškove ulaze troškovi najma (zakupa) prostora, komunalija, raznih pristojbi (spomenička renta, ZAMP, TV pretplata i sl.) te trošak knjigovodstvenog servisa.

Pravo na nadoknadu imaju i poduzetnici određenih djelatnosti kojima je zbog ograničenja rada ili negativnih utjecaja pandemije prihod pao u odnosu na isti mjesec prošle godine najmanje 60 posto. Pritom onima kojima je prihod pao od 60 do 90 posto država pokriva troškove poslovanja razmjerno padu prihoda (primitka), a onima koji su imali pad prihoda iznad 90 posto fiksne troškove pokriva u cijelosti.

Lista prihvatljivih djelatnosti proširena je te sada nadoknadu fiksnih troškova mogu dobiti i poduzetnici koji se bave astrološkim i spiritualističkim aktivnostima, uslugama pratnje i zakazivanja sastanaka, hranjenjem, njegom i treniranjem kućnih ljubimaca, izradom tetovaža i piercinga.

Mikropoduzetnici (poslodavci s devet ili manje zaposlenih) mogu koristiti ovu mjeru na osnovi kriterija pada prihoda, neovisno u kojoj djelatnosti posluju.

Treba naglasiti da poduzetnici svoje fiksne troškove moraju podmiriti, a povrat troškova ostvaruju naknadno. Zahtjev se podnosi Poreznoj upravi koja odobrava naknadu, a isplatu vrši HZZ.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je detaljne upute i smjernice za mjere pomoći u siječnju i veljači.

Uz produženje navedenih potpora, u sklopu Vladinih mjera pomoći ugroženim poduzetnicima i dalje su na raspolaganju HBOR-ovi 'covid' krediti za likvidnost te HZZ-ova mjera skraćenog radnog vremena, namijenjena poslodavcima kod kojih je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom došlo do privremenog smanjenja opsega posla.

Izvor: tportal.hr/Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Izvorni autor: Zoran Korda

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.