Pogledajte video: najavljen spektakularni prikaz Legende o Picokima

05.06.2023. 09:52:00

Spektakularni scenski prikaz obrane Đurđevca od Osmanlija centralni je dio Picokijade - jedne od najstarijih i najvećih manifestacija Hrvatske.

Stara Legenda živi u narodu Podravine preko pet stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima 16.stoljeća kada je osmanlijska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj.

Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane. Zadnja nada iscrpljenim braniteljima bio je savjet mudre starice da iz topa ispale jedinu preostalu hranu - zadnjeg pjetlića - picoka. Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade. Drevni đurđevački Stari grad nikad nije bio osvojen.

Tako su povijesne okolnosti i Legenda postali temeljem za najmasovniji scenski spektakl u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od tri stotine kostimiranih seljaka, branitelja grada, Osmanlija, atraktivnih konjanika i mitskih dravskih vila praćenih podravskim napjevima, impozantnim scenskim, audiovizualnim i pirotehničkim efektima.

Krešimir Dolenčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, počasni građanin Grada Đurđevca i Đurđevčanin po porijeklu te dosadašnji višegodišnji redatelj Legende o Picokima, poznatu priču o lukavstvu starih Đurđevčana režirat će i ove godine.

– Ovo je najvažnija priredba Picokijade, koja je Gradu Đurđevcu priskrbila prestižnu titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine. Kulturni amateri i  članovi brojnih udruge Grada Đurđevca, naših prigradskih naselja te susjednih općina i županija koji sudjeluju u scenskom prikazu opet će izvesti uprizorenje Legende za pamćenje - rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Picokijade Željko Lacković.

Postanite i vi dio Legende, 24. lipnja s početkom u 21,30 sati.

Izvor: djurdjevac.hr

Izvorni autor: Djurdjevac.hr/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.