Pogubni korak hrabrog branitelja: Tragedija obitelji 'Neretvanskog gusara' nakon ulaska u minsko polje

23.05.2023. 13:09:00

Dana 23. svibnja 1992. godine, na današnji dan, preminuo je Ivan Jelinić, jedan od mnogih heroja Domovinskog rata, od posljedica ranjavanja.

Ivan Jelinić rođen je 5. rujna 1955. u selu Hardomilje kod Ljubuškog, u Hercegovini. Pohađao je osnovnu i srednju školu u Ljubuškom. Prije rata, živio je u Metkoviću i radio kao zidar. U kolovozu 1991. godine, pridružio se ratu i postao dio 1. bojne 116. brigade HV-a "Neretvanskih gusara". Tijekom 1992., sudjelovao je u pripremnim akcijama deblokade Dubrovnika, iz smjera Stolova prema Stocu. Nažalost, tijekom jednog takvog napredovanja teško je ranjen u neprijateljskom minskom polju. Prevezen je u Metković, ali nažalost, podlegao je svojim ozljedama, piše Dnevno.hr.

Ivan Jelinić je iza sebe ostavio suprugu Veru i troje djece: 13-godišnju Kristinu, 9-godišnjeg Dragana i 5-godišnju Sandru. Posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te činom narednika. Pokopan je na mjesnom groblju u Gabela Polju, Hercegovina, kako piše Domovinski rat.

Također, želimo se prisjetiti Eugena Erjauca, Andrije Čurčića, te Krešimira i Maria Bebića, koji su također stradali kao pripadnici "Neretvanskih gusara" u ovim akcijama.

Važno je spomenuti da je 116. brigada HV-a "Neretvanski gusari" bila ratna brigada Hrvatske vojske. Osnovana je 17. studenog 1991. u Metkoviću, odlukom ministra obrane RH Gojka Šuška. Pukovnik Nedjeljko Obradović imenovan je prvim ratnim zapovjednikom 116. brigade. Pripadnici 116. brigade sudjelovali su u glavnim borbama za oslobođenje Jadrana i juga Hrvatske. Kroz tu postrojbu prošlo je 6409 branitelja, od kojih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.

Također je zanimljivo napomenuti da je brigada izdavala vlastiti bilten tijekom početka rata. Prvi broj biltena izašao je 8. studenog 1991., a ukupno je objavljeno 14 brojeva.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Dnevno/Domovinskirat

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.