Pojavio se misteriozni soj korone BA.2: Može biti žešći od delte, a zarazniji od omikrona!

19.02.2022. 09:33:00

Japanski znanstvenici objavili su novo istraživanje o podvarijanti omikrona nazvanoj BA.2 prema kojoj se taj soj može širiti među ljudima brže nego njegov daleki “rođak”, nego i može izazvati ozbiljniju bolest te je sposoban “izbjeći” neke od ključnih zaštita koje imamo protiv bolesti covid-19, piše CNN.

Novi laboratorijski eksperimenti obavljeni u Japanu pokazuju da BA.2 možda ima svojstva koja mu dopuštaju da izazove teže bolesti kao što je to bilo kod delta varijante. A čini se da i, kao omikron, može izbjeći imunitet stvoren cjepivom. No, čini se da booster jača zaštitu, tako da je razvoj bolesti nakon zaraze 74 posto manja. Čini se kako je BA.2 otporan i na neke lijekove za koronavirus što uključuje i sotrovimab, koji se koristio protiv omikrona.

‘Nevidljivi omikron’

Tu japansku studiju još nisu recenzirali i teze iz nje “propitali” drugi znanstvenici pa njezine rezultate treba uzeti s rezervom. “Mogao bi biti, kada se gleda utjecaj na čovjeka, gori virus od BA.1 i može biti da se bolje širi i izaziva težu bolest”, kazao je dr. Daniel Rhoads, američki mikrobiolog koji je pročitao studiju, ali nije sudjelovao u tom istraživanju, prenosi Danas.hr

BA.2 se zbog mutacija bitno razlikuje od originalnog koronavirusa iz Wuhana. Ima i na desetke promjena u genima u odnosu na originalni omikron pa ga se smatra jednako različitim od njega kao što su i alfa, beta, gama i delta varijante korone. Kei Sato, znanstvenik s Tokijskog sveučilišta koji je sudjelovao u istraživanju, smatra da su rezultati pokazali da se BA.2 ne treba smatrati podvarijantom omikrona te da ga treba dobro pratiti.

“Kao što znate, BA.2 su nazvali ‘nevidljivi omikron”, rekao je Sato za CNN te objasnio kako je to zato što ga PCR test ne prepoznaje. Smatra da države prvo trebaju poraditi na metodi kojom će detektirati tu varijantu. CNN piše da je NA.2 od 30 do 50 posto zarazniji od omikrona, a detektiran je u 74 države svijeta.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Pixabay

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.