Pokolj u Berku

02.09.2022. 10:02:00

Za početak agonije Berka uzima se 2. rujna 1991., kad su srpsko-crnogorski osvajači pobili 5 Berčana.
Srpski teroristi masakrirali mještane hrvatskog sela Berak, a neke uzeli kao taoce. U selo je ušlo 7 tenkova koji su pucali ne birajući ciljeve. Iz pravca Negoslavaca otvorena je minobacačka vatra.
Do početka 1992. godine u borbama i u logoru ubijeno je ili se vodi kao nestalo 56 osoba, što je 10% hrvatske populacije sela.
Mnoge žene su silovane u katoličkoj crkvi koja je postala provizorni bordel.
U logoru u Berku je bilo zatočeno 102 civila, a njih 27 odvedeno je u druge logore u Srbiji. Osam od njih 27 je zamijenjeno, a ostalih 19 nije se vratilo.
Nakon 2,5 mjeseca boravka u logoru u Berku (smještenom u privatnoj kući) pušteno je 75 osoba starijih od 70 godina na intervenciju Crvenog križa, dok su se ostali vodili kao nestali. Od tih 30 osoba, 16 je ekshumirano na nekoliko mjesta u okolici sela, dok se za ostale i dalje ne zna mjesto pokopa.

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.