POLICAJCI S GRANICE VRAĆENI NA POSAO!

17.01.2022. 12:08:00

Tri pripadnika interventne policije PU istarske, dva policajca iz Istre i jedan iz Vukovara, koji su snimljeni kako palicama “tonfama” u Šturliću, na području općine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, u lipnju tuku migrante vraćajući ih u susjednu Bosnu i Hercegovinu, vraćeni su u službu nakon tromjesečne suspenzije.

Sud u Osijeku

Oni su tijekom disciplinskog postupka na Prvostupanjskom sudu u Osijeku proglašeni krivima te im je sud izrekao “kaznu uvjetnog prestanka državne službe”. Nakon žalbenog roka ta su rješenja postala izvršna 5. siječnja te su oni vraćeni na posao, potvrđeno je Jutarnjem listu u MUP-u.

Istodobno s tim disciplinskim postupkom traje istraga oko mogućeg kaznenog progona, no kriminalističko istraživanje i provođenje izvida po tom pitanju je već tri mjeseca u tijeku. Vera Magdić-Bižanović, županijska državna odvjetnica u Karlovcu, rekla je za Jutarnji da su u karlovačkom tužiteljstvu zaprimili dio dokumentacije “vezane za predmet koji je formiran u povodu emitirane snimke u emisiji RTL-ove “Potrage”, a nakon zaprimljenog dijela dokumentacije Ravnateljstvu policije uputili su dodatni zahtjev za provođenje izvida i prikupljanje potrebne dokumentacije”

Kakva će biti njezina državnoodvjetnička odluka, odnosno hoće li ti izvidi rezultirati kaznenim postupkom, ovisi o činjenicama koje će pritom biti prikupljene. Policija se odmah nakon objave rezultata svoje istrage ogradila od svojih kolega, tvrdeći da su oni radili na svoju ruku, odnosno da ne postoji zapovijed ili preporuka kojom bi se opravdavalo njihovo ponašanje. Izvor vrlo blizak istrazi otkrio je prije nekoliko mjeseci da slučaj klizi prema blagoj disciplinskoj kazni za trojicu policajaca zbog nanošenja štete ugledu policije, odnosno da će se cijeli incident svesti na to da su policajci službenu odoru okrenuli naopako bez vidljivih oznaka policije te bi im to bio jedini krimen iz te za policiju nezgodne situacije. Naime, interventna policija je ustrojena tako da nitko ništa ne radi bez naređenja, pa je vjerojatno pao dogovor da će policajci u zamjenu za blagu disciplinsku kaznu potvrditi da su radili na svoju ruku i tako poštedjeti policiju većih neugodnosti.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: Priznajem.hr/Jutarnji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.