POLICAJKA naletjela na jazavca: MUP tražio odštetu od Hrvatskih autocesta, evo što je sud odlučio i zašto

21.11.2022. 17:34:00

MUP je tužio Hrvatske autoceste zbog nadoknade štete nastale na automobilu nakon što je u svibnju policajka Ivana na autocesti naletjela na jazavca, piše portal Danica.hr.

No sud je u cijelosti odbio tužbu Ministarstva unutarnjih poslova. Presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti u zakonom propisanom roku.

Naime, MUP je sudskim putem tražio 24.000 kuna za popravak oštećenog automobila plus još 2500 kuna za druge troškove.

Nesreća se dogodila u svibnju ove godine na autocesti A1, između prometnih čvorova Jastrebarsko i Zdenčina. Policajka Ivana je upravljala osobnim automobilom desnom prometnom trakom te je prednjim dijelom vozila naletjela na jazavca.

‘Prometna nezgoda se dogodila negdje oko 2 sata u noći, a ja sam se vozila brzinom od otprilike 140 kilometara na sat. Vidljivost je bila slaba, uobičajena za noć. Nakon prometne nezgode, na vozilu je oštećen prednji donji dio, odnosno kiler iz kojeg je iscurila voda. Pustila sam gas čim sam uočila nešto na cesti, a pri tolikoj brzini nisam niti mogla naglo kočiti te je u trenutku udarca brzina bila znatno manja‘, rekla je policajka na sudu.

Tijekom suđenja utvrđeno je kako su ‘na području autoceste gdje se dogodila nesreća bile postavljene zaštitne žičane ograde koje su tehnička sigurnosna konstrukcija sa svrhom zaštite prometa od divljači i drugih životinja te sprečavanja prijelaz vozila i pješaka sa okolnih putova na trasu autoceste. Osim toga, nisu zabilježena nikakva oštećenja na zaštitnoj ogradi, niti prokopi ispod ograde, pa sud smatra kako je HAC poduzeo sve mjere zaštite koje je bio dužan poduzeti, stoga je pretrčavanje jazavca nenadan događaj na koji HAC u utvrđenim okolnostima nije mogao utjecati. Također, ovdje valja uzeti u obzir i činjenicu da je jazavac životinja koja živi u podzemnoj jazbini i isto tako se kreće ispod zemlje. Dakle, MUP nije dokazao da je na strani HAC-a postojao propust u pogledu održavanja ceste”, zaključuje se u nepravomoćnoj presudi, piše Danica.hr.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Ilustracija/policija

Izvorni autor: Danica.hr/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.