Policija otkrila hoće li upadati u stanove u slučaju kršenja epidemioloških mjera

01.12.2020. 09:45:00

Policija je u Ravnateljstvu policije u Zagrebu objasnila svoje ovlasti nakon uvođenja novih mjera.

Konferencija se bavila uvođenjem kazni za nepoštivanje mjera.

"Valja istaknuti da policija redovito provodi nadzor nad poštivanjem odluka Stožera. U konkretnom slučaju se ni na koji način policiji ne daju nove ovlasti jer policijske ovlasti nisu propisane tim zakonom", rekao je Davor Posilović iz PU Zagrebačke. 

Posilović kaže kako je policija i do sada poduzimala mjere kontrole mjera propisanih od Stožera, dodao je i kako će se sada proširiti krug osoba koje će sada moći primjenjivati nadzor nad sigurnosnim mjerama.

"Ovlasti provjere istovjetnosti koji se tiču zadiranja u ljudska prava ima isključivo policija. Inspektori civilne zaštite  u slučaju da ne mogu sami rješiti neki problem, ovlašteni su pozvati policiju", pojasnio je i dodao kako mogućnosti nasilnog ulaska policije u stan, osim u iznimnim situacija bez naloga, nisu mogući: "Nikakvog nasilnog upada neće biti". 

"U provedbi svojih ovlasti, inspektori civilne zaštite imaju pravo zatražiti osobnu iskaznicu. Ako osoba odbije pokazati osobnu iskaznicu, mogu zatražiti pomoć policije", objašnjava. 

Izvor: Direktno.hr/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.