POLITIKA I KRIMINAL Uskok istražuje nabavu uređaja koju je odobrio ministar Beroš

17.05.2022. 10:40:00

Uskok istražuje sumnjivu nabavu intraoperativnog uređaja koji je Ministarstvo zdravstva za KBC Sestre milosrdnice platilo 11,2 milijuna kuna s PDV-om, potvrdili su u Ministarstvu zdravstva, piše u utorak Večernji list.

Uskok traži od nas da dostavimo neku dokumentaciju, ali nije zvao na razgovore, koliko ja znam, kazao je Večernjem listud ržavni tajnik Tomislav Dulibić.

Na sumnjivu nabavu ukazao je u travnju 24sata, ustvrdivši da je uređaj kupljen za 9 milijuna kuna plus PDV, da je preplaćen više nego dvostruko te da je MIZ nesvakidašnjom brzinom odobrio tu kupnju.

Iznos je procijenjen pri raspisivanju natječaja u studenome 2020. godine, a konačna odluka o izabranom ponuditelju, tvrtki Endomedic, objavljena je 22. veljače.

Samo dan kasnije iz Ministarstva su dali suglasnost na odabranu ponudu, što je neuobičajeno brzo. To je za 24sata potvrdio dr. Ivan Milas, predstojnik Klinike za tumore, navodeći kako je godinama pisao molbe za prioritetnije uređaje, kao što je npr. novi kolonoskop, koji se koristi za puno više pacijenata, a postojeći je star 20 godina.

Milas je tražio CT simulator jer su imali 17 godina star, a pisali su i molbe Ministarstvu za uređaje za zračenje i anesteziološke aparate. Ni jedna molba nije prošla, dok je ova za intraoperativnim uređajem brzinski odobrena.

Potpisao ju je ministar Vili Beroš, potvrđuje Dulibić, koji je ujedno bio i u Upravnom vijeću KBC-a, piše novinarka Večernjeg lista Romana Barišić Kovačević.

Izvor: hina/Foto:Lana SLIVAR DOMINIĆ

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.