Poljska, Litva i Latvija najavljuju zatvaranje granica s Bjelorusijom u slučaju bilo kakvog incidenta povezanog s Wagnerovim plaćenicima

28.08.2023. 14:53:00

U ponedjeljak je poljski ministar unutarnjih poslova, Mariusz Kaminski, iznio odlučnu izjavu da će Poljska, zajedno s dvije baltičke članice Europske unije, Litvom i Latvijom, zatvoriti svoje granice s Bjelorusijom u slučaju bilo kakvog incidenta povezanog s Wagnerovim plaćenicima. Ova odluka dolazi uslijed zabrinutosti za sigurnost granica nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao plaćenike Wagnerove privatne vojne skupine u zemlju.

Zabrinutost je posebno naglašena s obzirom na prisutnost Wagnerovih plaćenika u Bjelorusiji, što je naišlo na protivljenje i osude od strane Latvije, Litve i Poljske. Ove tri države dijele granicu s Bjelorusijom te su zabrinute da bi prisustvo privatnih vojnika moglo destabilizirati regiju i ugroziti njihovu sigurnost.

Poljska, koja je zabilježila porast broja migranata iz bliskoistočnih i afričkih zemalja koji pokušavaju prijeći granicu u posljednjim mjesecima, optužila je Bjelorusiju za poticanje ilegalnih migracija. Ministar Kaminski jasno je izjavio da zahtijeva od vlasti u Minsku da odmah udalje Wagnerove plaćenike s bjeloruske teritorije te da osiguraju da ilegalni migranti napuste pogranična područja i budu vraćeni u svoje matične zemlje.

U svjetlu ovih događaja, ministar Kaminski izrazio je snažnu spremnost na brzu akciju. "Ako dođe do kritičnog incidenta, bez obzira na to radi li se o poljskoj ili litavskoj granici, odmah ćemo uzvratiti. Svi granični prijelazi koji su do sad bili otvoreni zatvorit će se", izjavio je ministar na konferenciji za medije.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Ilustracija/Wagner

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.