POLJSKA PROVJEDOVALA: Rusi uklonili spomen ploču desecima tisuća Poljaka koje su pobili antifašisti pa za to okrivili naciste!

08.05.2020. 15:03:00

Poljski ministar kulture izrazio je nezadovoljstvo svoje države nakon što su dvije ploče u spomen žrtvama masakra u Katinskoj šumi uklonjene s fasade bivšeg sjedišta sovjetske tajne policije NKVD u zapadnom ruskom gradu.

“To nije dobro i odlučno ćemo prosvjedovati protiv toga“, kazao je Piotr Glinski, koji je i potpredsjednik poljske vlade, za radio Trojka.

Ruski mediji su prenijeli kako su ploče u gradu Tveru uklonjene u četvrtak.

Tver se nalazi oko 160 kilometara sjeverozapadno od Moskve i nekoliko stotina kilometara od Katinske šume.

NKVD je u Katinskoj šumi 1940. ubio oko 22 tisuće poljskih vojnika, ratnih zarobljenika i vodećih pripadnika poljskog društva.

Rusi su prvotno za pokolj optužili naciste, a Moskva je tek 1990. priznala da je naredbu za masakr dao sovjetski čelnik Josif Staljin. 

Katinska šuma bila je tragična i za poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koji je 2010., na putu na komemoraciju, sa suprugom i 94 dužnosnika poginuo u padu zrakoplova kod obližnjeg grada Smolenska.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:ipn.gov.pl

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.