POMUTNJA U DINAMU: Jakić zatražio transfer, Krznar ga izbacio iz ekipe

25.08.2021. 06:15:00

Krznar i igrači su uoči utakmice bili na zajedničkoj večeri, ali na njoj nije bilo Kristijana Jakića

Jedno od najvažnijih pitanja uoči utakmice protiv Šerifa, uzvrata u kojemu Dinamo očekuje čudo, jest hoće li igrati Kristijan Jakić?

Ozlijedio se sigurni, čvrsti veznjak u utakmici s Lokomotivom, potvrdio je i Damir Krznar na press konferenciji da je Jakić upitan za utakmicu, da zglob ne izgleda dobro. Međutim, nije dugo trebalo da nogometnim krugovima u Zagrebu prostruji dodatak informacije i pravi razlog zašto je Jakić upitan za utakmicu. A to je potencijalni transfer u njemački Eintracht Frankfurt, koji je zadnjih nekoliko dana postao prilično aktualan. I zbog kojega je došlo do neočekivanih tenzija i nervoze.

Naime, vratimo se desetak dana unazad i one večeri nakon pobjede protiv Gorice, kad smo na ulazu u maksimirske odaje vidjeli menadžera Andyja Baru te igrače Lovru Majera i Kristijana Jakića. U prvom planu bili su pregovori oko Majerova transfera u Rennes, međutim pričalo se i o Jakiću. No, kako je dogovoreno da Majer ode u Francusku tako je Dinamo i odbio ponude za Jakića, jedna od njih bila je Eintrachtova. Inače, baš su Nijemci tijekom ljeta htjeli i Majera, taj posao nije zgotovljen, ali se klub iz Frankfurta prebacio na Jakića. Prva ponuda, saznajemo, nije bila izdašna, ni blizu razine važnog Dinamovog igrača, što Jakić sigurno jest, ali Nijemci su se neki dan ponovno javili i najavili da su spremni ponuditi - dovoljno.

O kojim se svotama radi, zasad ne znamo, vjerujemo da je to rang ponude između pet i deset milijuna eura. I, tu nastaje problem, ali se i priča “račva” u više verzija, koje se podudaraju u konačnom zaključku; Jakić je u klubu poručio da želi u Eintracht, ima 24 godine i misli da mu je pravi trenutak za iskorak! I to bi sve bilo, koliko-toliko, uobičajeno da se nije dogodilo uoči ovako bitne utakmice. Ali, s obzirom da se sve to odigralo iznenada i baš dva-tri dana prije Šerifa, izazvalo je veliku pomutnju u Dinamu.

Međutim, tu sad postoji više verzija gdje je zapravo nastao problem, jedan izvor ide čak tvrdi da je Jakić rekao kako ne želi igrati niti ove dvije utakmice (Šerif i Osijek) te da ga je tek onda “zabolio zglob”, no to bi bio stvarno radikalan potez i doista je teško povjerovati da netko uopće može postaviti takav ultimatum pa to svakako treb uzeti s rezervom.

Druga verzija, pak, kaže da Jakić nije želio doći na trening za ozlijeđene igrače, na kojem se trebalo vidjeti može li do srijede biti spreman za utakmicu i da su to, zapravo, neki shvatili, ispravno ili pogrešno, kao ultimatum za transferom i porukom da ne želi igrati niti utakmice! Je li tu bilo i nešto pokvarenog telefona, što se točno i detaljno dogodilo i kako je točno Jakić poručio da želi ići iz Dinama, znaju, naravno, samo akteri, ali činjenica jest da se Krznar silno naljutio na Jakića, toliko da će ga, po svemu sudeći, protiv Šerifa 'staviti na led', a ni nekim suigračima, kako čujemo, nije najbolje sjela Jakićeva “akrobacija”. I to dokazuje da nije sve bilo baš tako bezazleno i nespretno.

Radila je u utorak čitav dan u Maksimiru “diplomacija” na svim razinama, što učiniti s Jakićem, kako ga kazniti, treba li ga čak odstraniti iz momčadi ili sve pripisati afektu, nesporazumu, nepromišljenom hiru? Ono što je činjenica, Jakića nije bilo na zadnjem treningu, čak niti među igračima koji su vježbali sa strane, poput Lauritsena, Tolića ili Šutala. Recimo, na treningu je s momčadi bio i Arijan Ademi, koji je u najmanju ruku upitan za utakmicu. Dakle, čak i on je bio u kadru, ali Jakić - nije! To bi moglo značiti da Jakić u srijedu neće igrati, da ga je Krznar stavio na 'led'.

U prilog tome ide i informacija da su Krznar i igrači uoči utakmice bili na zajedničkoj večeri bez Jakića, što sugerira da je trener Dinama čvrst u svojoj odluci i da za Šerif na njega definitivno ne računa.

Pitanje je još je li to trajnija odluka ili vrijedi samo za ovaj susret. A nije isključeno i da će Dinamo na kraju i prihvatiti ponudu Eintrachta i Jakić ipak otići u Njemačku, pogotovo nakon ovog incidenta. Što bi opet bio šok za momčad, nakon odlaska Majera koji je još i bio planiran, prodati još jednog važnog igrača, koji tek postaje nositelj momčad i s kojim su u Dinamu računali još koju sezonu, bili bi jako loš signal i poruka iz Maksimira, sigurno ne baš dočekani s oduševljenjem javnosti.

Dok ne znamo točno čitavu priču, teško je arbitrirati, ne zna se tko je kome što rekao, tko kome ranije nešto obećao, je li se Jakić sam odlučio na taj potez, ili ga je netko “brifirao”? Ali, jasno je da na ovakva iščašena ponašanja, ako se pokaže da je doista tako bilo, mora biti nulta stopa tolerancije, nijedan igrač, koliko god bio važan u sastavu, ne može biti iznad kluba. Pogotovo kad se takvo što dogodi prije važne, europske utakmice u kojoj je potrebno zajedništvo, “120 posto” kapaciteta i - sve ostalo.

Opet, možda baš “slučaj Jakić” bude homogeni faktor za momčad, posluži Krznaru kao što je to, primjerice, u Rusiji Daliću bio “slučaj Kalinić”, zna narod reći da se nikad ništa ne događa bez vraga i da nije svako zlo za zlo...

Izvor: sportske.hr/Foto: Pixell

Izvorni autor: Tomo Ničota / Foto: Sanjin Strukić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.