Popis 2717 ubijenih i stradalih heroja Vukovara

13.10.2019. 22:08:00

U Franjevačkom samostanu u Vukovaru u povodu Dana neovisnosti, postavljen je popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine, na kojem stoji 2717 imena ubijenih i stradalih u Domovinskom ratu.

Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava, a riječ je o projektu vukovarskih franjevaca. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

"Grad Vukovar pretrpio je najveću žrtvu u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada, od kolovoza do studenog 1991. godine, tijekom koje je Jugoslavenska narodna armija, uz pomoć srpskih paravojnih snaga, svim sredstvima pokušavala zauzeti grad. Već 28 godina obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga, a tek smo sada došli do konačnog  popisa svih žrtava te godine. Trenutačno je na popisu 2717 osoba, ali s ostavljenom mogućnošću dodavanja imena, ako  se dođe do novih saznanja", rekao je prilikom predstavljanja popisa u gvardijan Franjevačkog samostama i župnik Župe svetih Filipa i Jakova,  fra Ivica Jagodić.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče.

"Svako ovo ime ima priču vrijednu romana. To su sve ljudi koji su blagoslov za naš grad i domovinu, jer su dali najviše od sebe. Dali su život. Oni su sada s nama zauvijek", ističe fratar. Njihova imena u posebnom prilogu u nedjelju objavio je Jutarnji list, a popis vukovarskih heroja prenosimo u cijelosti.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.