POPIS IGRAČA ZA EURO 2020 DALIĆ: “OVO JE NAJBOLJE ŠTO HRVATSKA IMA”

17.05.2021. 16:23:00

 

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, objavio je popis igrača na koje računa za predstojeće Europsko prvenstvo.

 

Na Dalićevom popisu našli su se sljedeći igrači:

Vratari: Lovre Kalinić (Hajduk), Dominik Livaković (Dinamo Zagreb) i Simon Sluga (Luton Town).

Braniči: Domagoj Vida (Bešiktaš), Dejan Lovren (Zenit), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Olimpique Marseille), Josip Juranović (Legia), Domagoj Bradarić (Lille), Mile Škorić (Osijek) i Joško Gvardiol (Dinamo Zagreb).

Vezni: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Milan Badelj (Genoa), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (CSKA Moskva) i Luka Ivanušec (Dinamo Zagreb).

Napadači: Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Ante Rebić (Milan), Josip Brekalo (Wolfsburg), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb) i Ante Budimir (Osasuna).

Pretpozivi: Filip Uremović (Rubin Kazan), Marko Livaja (Hajduk), Toma Bašić (Bordeaux), Marin Pongračić (Wolfsburg), Kristijan Lovrić (Gorica), Lovro Majer (Dinamo), Ivica Ivušić (Osijek) i Nikola Moro (Dinamo Moskva).

“Ovaj popis igrača je najbolje što Hrvatska ima, uz jednu opasku. Filip Uremović je trenutačno ozlijeđen, ima problema s koljenom i bit će na terapijama idućih tjedan dana. Žao mi je zbog toga, ali ne mogu na popis staviti igrača koji je ozlijeđen. Nadam se da će se oporaviti, čekat ćemo do kraja tjedna pa vidjeti, u svakom slučaju do 1. lipnja moramo objaviti konačni popis igrača za Euro. U ovom trenutku je na popisu Mile Škorić, kapetan Osijeka koji je ove godine s klubom napravio sjajan uspjeh i igrao jako dobro i s te strane apsolutno zaslužio poziv. Forma reprezentativaca? Raduje činjenica da je ofenzivni dio momčadi u odličnoj formi, svi zabijaju golove na kraju prvenstva, važni su igrači u svojim klubovima i to je dobro. Želim uoči nastupa na Europskom prvenstvu razmišljati samo pozitivno, uvijek sam optimist i vjerujem da ćemo biti pravi. Svjestan sam da je letvica, poslije srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, podignuta jako visoko, ali nastojat ćemo biti pravi ostvariti dobar rezultat.”, kaže izbornik Vatrenih, koji je pojačanje u stručnom stožeru dobio u bivšem reprezentativcu, Vedranu Ćorluki, koji je proteklog vikenda odigrao oproštajnu utakmicu za moskovski Lokomotiv na kraju igračke karijere.

foto: HNS

“Moj je stav da u stručnom stožeru moraju biti bivši igrači. Na moju žalost, nikad nisam imao priliku biti A reprezentativac i zato mi trebaju ljudi koji su to prošli. Očekujem od Vedrana pomoć kao što sam je imao i od Ivice Olića. Općenito, od svojih najbližih suradnika očekujem da mi ukažu na stvari koje ne vidim, bez obzira na to što ću na kraju konačnu odluku donijeti ja. Zahvaljujem Vedranu što je s nama, velika je to čast svima nama, bio mi je važan u Rusiji, iako je u nekim situacijama vjerojatno bio i ljut na mene. Međutim, svi smo tu na zajedničkom zadatku, svi želimo pomoći reprezentaciji i pritom nitko ne gleda ego, nego uspjeh momčadi. To je ono što nas drži”, rekao je Dalić.

Vedran Ćorluka odigrao je u nedjelju posljednju utakmicu za Lokomotiv, a već danas predstavljen kao novi član stručnog stožera Vatrenih.

“Ovaj posljednji tjedan je za mene bio vrlo emotivan, osvojio sam ruski Kup, a jučer odigrao zadnju utakmicu za Lokomotiv i zaključio igračku karijeru. Priznajem, bilo mi je teško, sve sam to emotivno doživio, ali danas je već lakše, gledam prema budućnosti. Prije dva mjeseca dobio sam poziv od izbornika Dalića, koji mi je spomenuo ideju da se priključim njegovom stožeru, jer sam već tad razmišljao o kraju karijere. Vrlo brzo smo se dogovorili, čast mi je da mi je izbornik pružio priliku koju sam i prihvatio poslije razgovora s nekadašnjim reprezentativnim suigračima. Nadam se da ću biti od pomoći. U budućnosti se vidim kao trener, planiram upisati Akademiju HNS-a, to je put kojim želim ići”, poručio je Vedran Ćorluka, koji se u nekoliko rečenica osvrnuo na svoju igračku karijeru.

foto: HNS

“U jednom trenutku shvatiš da je kraj, dogodi se trenutak kad sam sa sobom doneseš odluku. Nije da više nisam bio motiviran niti da nisam više uživao u nogometu, dapače, uživao sam i jučer, ali shvatio sam da je vrijeme da se vratim kući, pronađem se u novoj ulozi i u nekim novim životnim radostima. Ocjena karijere? Neću žaliti za propuštenim prilikama, a za karijeru si dajem ocjenu 10 od 10.”.

Dio Vatrenih okupit će se u Zagrebu 25. svibnja i istog dana otputovati za Rovinj, gdje će se pripremati do 31. svibnja pred prvu pripremnu utakmicu protiv Armenije, 1. lipnja. Uslijedit će dva slobodna dana, a onda odlazak na prijateljsku utakmicu s Belgijom (6. lipnja) u Bruxelles, odakle momčad putuje u St. Andrews u kojem će biti baza Vatrenih na Euru.

“U Rovinju ćemo okupiti desetoricu igrača, 28. svibnja će nam se priključiti ostali, s izuzetkom Matea Kovačića, koji dolazi 31. svibnja, odnosno igrača iz mlade reprezentacije, koji će nam se priključiti 4. lipnja. Čeka nas težak posao, iza igrača je iscrpljujuća klupska sezona, ali, kako svima, tako i nama. Drago mi je da ćemo ovom prilikom malo više vremena provesti skupa kako bismo još više postali momčad. Bilo mi je krivo, jer je u jednom trenutku ispalo kao da u našoj momčadi postoje neki sukobi, a njih nema. Da je bilo sukoba ili neposluha, sigurno bih reagirao. Da je to doista bilo tako, danas ne bih bio tu. Imamo sjajno ozračje i dobre odnose unutar momčadi, naravno da s dobrim rezultatima atmosfera postaje još bolja. Istina, u proteklom razdoblju nismo baš imali dobre rezultate, u Ligi nacija smo igrali protiv jakih protivnika. Međutim, vjerujem u ovaj stožer i u naš rad. Prvi cilj je, naravno, proći skupinu, iako… Protivnici u skupini su itekako kvalitetni, u prvom redu domaćini Englezi. Usporedbe radi, Englezi će u predstojećem finalu Lige prvaka imati sedam ili osam igrača, a mi samo jednog, Matea Kovačića. Međutim, vjerujem u nas, uvijek smo najbolji kad je to najpotrebnije. Optimist sam.”

Izbornik je još jednom jasno i glasno rekao što misli o “slučaju Sosa”.

“S Bornom se situacija odvila tako kako se odvila, nadam se da će svojim igrama u klubu uskoro zaslužiti priliku zaigrati za A reprezentaciju. Naravno da nemamo luksuz otpisivati tako dobre igrače, drago mi je da je na kraju sve ispalo kako treba. Sve je na njemu, nadam se da će uskoro biti u dresu hrvatske reprezentacije.”, zaključio je Dalić.

Dalićev pomoćnik, Dražen Ladić, ukazao je na činjenicu da velik broj igrača na popisu igrača za Euro A i mlade U-21 reprezentacije dolazi iz HT Prve lige.

“Činjenice da se još donedavno odvijala neizvjesna borba za naslov prvaka, da se u zadnjem kolu tri kluba bore za nastup u Europi, a tri za ostanak u ligi, dovoljno govore o tome koliko je naše prvenstvo zanimljivo. Ta tenzija do zadnjeg kola daje igračima veću obvezu i motiv da budu što kvalitetniji tijekom cijele sezone. Raduje činjenica da se pojavljuje sve više mladih igrača koji igraju u domaćim klubovima, to čini naše prvenstvo interesantnijim.”, rekao je Ladić.

Izvor: hns-cff.hr/Foto:HNS

Izvorni autor: hns-cff.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.