Popisivači odbijaju vratiti opremu zbog navodne neisplate naknade. Javio se DZS

20.11.2021. 14:04:00

Državni zavod za statistiku poručio je u petak da će naknada popisivačima stanovništva biti isplaćena u skladu s obavljenim poslom, referirajući se na nezadovoljstvo nekih popisivača koji tvrde da im neće biti isplaćen dogovoreni iznos naknade zbog čega odbijaju vratiti laptope.

Nezadovoljstvo da im neće biti isplaćen dogovoreni iznos iskazao je dio popisivača ispostave Gornji grad – Medveščak koji su odlučili zadržati zaduženu opremu jer je Zavod. po pisanju medija, dan nakon dovršetka popisa izmijenio odluku o određivanju novčane naknade zbog čega bi neki od popisivača trebali dobiti i do 2700 kuna manje iznose od planiranoga.

Neki popisivači po gradovima također su se požalili medijima da ne mogu dobiti naknadu za raspršenost iako su obilazili zagrebački Gornji grad s dosta nestambenih objekata ali i onih napuštenih zbog potresa jer se ona po dopunjenom pravilu dobiva samo za ruralna područja.

Vjerodostojnost popisa stanovništva neće biti dovedena u pitanje

Zavod je pak priopćio da će naknada popisivačima biti isplaćena u skladu s obavljenim poslom i da vjerodostojnost popisa stanovništva neće biti dovedena u pitanje radi osobnog nezadovoljstva par popisivača koji zasjenjuju rad gotovo osam tisuća popisivača na području Hrvatske koji su, kažu, predano radili u posebno teškim epidemiološkim uvjetima.

Iz Zavoda napominju da se u ostalim županijama i ostalim dijelovima Grada Zagreba povrat opreme zadužene prije početka popisa odvija bez problema i da je u većini županija oprema vraćena.

Vezano za prozivke da popis stanovništva još nije gotov, iz Zavoda su poručili da su po završetku popisa dobili prijavu od pojedinih građana da popisivač nije obišao i popisao njihovo kućanstvo, ali su nakon provjere svih prijava utvrdili da nijedna ulica nije zaobiđena od strane popisivača.

Zavod objašnjava da sve zgrade sadrže stanove s oznakama da su se građani sami popisali ili da je kućanstvo popisao popisivač putem intervjua te da određeni broj praznih stanova u kojima popisivač nije zatekao nikoga i nitko mu se nije javio unatoč obavijesti ostaje u okviru statističke pogreške te neće utjecati na vjerodostojnost prikupljenih podataka i rezultate popisa.

Slijedom upita medija o iznosima naknada predviđenih za popisivače i kontrolore, Zavod je naveo da su one utvrđene odlukom od 31. kolovoza u neto iznosima od osam kuna za ispunjeni upitnik za osobu, po četiri kune za ispunjeni upitnik za kućanstvo i osam kuna za preuzimanje kontrolne šifre.

Kontrolorima je pak za obavljanje poslova određena naknada u neto iznosu od 5600 kuna, a također je utvrđena jednokratna naknada od 400 kuna za edukaciju popisivača i kontrolora koji su sudjelovali u popisivanju na terenu.

Svi iznosi jasno su iskomunicirani s popisivačima i kontrolorima

“Svi iznosi jasno su iskomunicirani s popisivačima i kontrolorima prilikom njihove edukacije, kao i u svim medijskim nastupima zaposlenika Zavoda i oni nisu bili predmet nikakvih kasnijih izmjena odluke”, poručuju iz Zavoda.

Vezano za naknade za raspršenost terena, Zavod je naveo da je ona definirana odlukom na način da se naknada može iznimno povećati za dodatni učinak, zbog raspršenosti terena.

Objašnjavaju da je riječ o naknadi koja se isplaćuje temeljem izvršenog popisnog posla u iznimnim situacijama, o čijoj opravdanosti isplate, ovisno o različitosti terena popisnih krugova koje je zadužio popisivač odlučuje koordinator na prijedlog kontrolora i instruktora.

Naknada za raspršenost namijenjena za malu gustoću stanovništva na velikim područjima

Kao i u prijašnjim popisima, naknada za raspršenost terena i u ovom popisu namijenjena je popisivačima angažiranima na područjima Hrvatske u kojima je gustoća stanovnika mala, odnosno o velikom području koje popisivač mora obići, a na kojem živi mali broj stanovnika.

“Kako bi u tim područjima motivirali popisivače dodali smo ‘raspršenost terena’ kako bi ih nagradili za veliki trud obilaska terena u kojem su nerijetko koristili privatan automobil”, kažu u Zavodu.

Riječ je primjerice o dijelovima Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske, Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije, odnosno teško dostupnim područjima na otocima i u dalmatinskom zaleđu te pustim područjima Like, Gorskog kotara i zapadne Slavonije, ali i onim područjima na kojima se nalazi veliki broj vikendica.

Tumačenje raspršenosti dodatno je objašnjeno internim financijskim uputama kojima je također propisano je da u posebnim slučajevima koordinator pridržava pravo odrediti naknadu za raspršenost terena ovisno o posebnim okolnostima.

Organizacija i provedba popisa, kažu u Zavodu odvijala se u iznimno zahtjevnim i promijenjenim uvjetima u odnosu na popis 2011., tako da je dio popisnih krugova uslijed odustajanja popisivača dodjeljivan drugim popisivačima na području iste, ali i druge županije gdje je postojala potreba.

Te posebne okolnosti bit će predmet razmatranja na sjednicama županijskih popisnih povjerenstava, odnosno Popisnog povjerenstva Grada Zagreba, kažu u Zavodu, napominjući da će županijska povjerenstava odnosno zagrebačko povjerenstvo isplatit naknade popisivačima do 30. studenoga.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. završen je 14. studenoga i sada slijedi faza obrade podataka čiji se prvi rezultati očekuju sredinom siječnja, točnije 60 dana od završetka popisa.

Popis je trebao krenuti u travnju ali je odgođen do listopada, a zatim i dva puta produžen zbog epidemiološke situacije. Građani su se na popisu stanovništva prvi put mogli samostalno popisati putem interneta što je učinilo više od 40 posto građana.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/FaH

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.