Porezna će nekima strože potražiti i naplatiti nesrazmjer imovine i prihoda – sa 60 posto

07.02.2021. 11:23:00

Koliko svojim radom zaradite toliko biste otprilike trebali i imati. Ako se uspostavi drugačije, nerazmjer između imovine i prihoda utvrđuje poseban odjel Porezne uprave. Utvrde li da imate više imovine nego prihoda, a da to ne možete opravdati, od ove godine na razliku ćete platiti i veći porez, piše HRT.

U posljednjih deset godina Porezna uprava uočila je nerazmjer između imovine i prihoda kod 1600 građana. Po završetku nadzora kod njih šesto dokazano je porijeklo prihoda, najčešće je to nasljeđe, dok je za ostalih tisuću pokrenut daljnji postupak.

– Kada gledate od 2010. na ovamo broj rješenja godišnje koje se izda je manje-više na istim razinama, međutim utvrđena porezna obveza je značajno veća. Prosjek od 2010. do 2015. je bio negdje oko 130 do 150 tisuća kuna porezne obveze, a sada je milijun i 300 po samom rješenju, objašnjava Zdravko Marić, ministar financija.

Postupak ispitivanja nerazmjera imovine i dohotka može trajati jako dugo.

– Ono što je povezano na OIB i svaka nekretnina koja je vidljiva brzo se može detektirati, ali isto tako postoji knjiga položenih ugovora koja nama nije dostupna bez da se ode u konkretnu gruntovnicu i vidi što tamo postoji, koji ugovori su zapravo položeni, kaže Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.

Kod poslovnih investicija provjerava se i izvor kapitala.

– Izvadi se građevinska dozvola s jako puno kvadrata stambenog prostora, a izvor tih investicija zapravo nije poznat, dodaje Kutleša.

Još veći je problem pronaći i dokazati nelegalne prihode.

– Iz kriminalnih i koruptivnih radnji, to je najčešće izvor nedokazivih dohodaka. Kod kriminala je problem što se često ta imovina disperzira i jednostavno nije na imenu onoga koji ju stječe i ako nema prokazivanja, nekih drugih pozadinskih istražnih radnji, teško će porezna doći, kaže Vlado Brkanić, porezni stručnjak.

Oni do kojih porezna dođe od ove godine kažnjavaju se većom poreznom stopom.

– Ona je do prvog siječnja 2021. bila 54 posto, sada je povećana na 60 posto. U zakonu piše da je najviša stopa poreza na dohodak koja je trenutno 30 posto uvećana za koeficijent dva, kaže Marić.

Na taj način morat će se vratiti veći dio nelegalno stečene imovine, piše HRT

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: priznajem.hr

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.