Porinut čamac Fenix kojim će dvojica časnika veslati preko Atlantskog oceana

10.01.2022. 16:22:00

Na zagrebačkom jezeru Jarun u ponedjeljak je svečano porinut čamac Fenix kojim će dvojica umirovljenih časnika iz Domovinskog rata Werner Ilić i Martin Cruickshank veslati preko Atlantskog oceana te, uspiju li u svom naumu, uvrstiti Hrvatsku u društvo 31 zemlje koje su ostvarile to postignuće.

Ilić i Cruickshank bit će prvi Hrvati u povijesti koji će u čamcu na vesla pokušati prijeći Atlantik, a veslački poduhvat dio je projekta “Veslom preko Atlantskog oceana”.

Dvojac će svoju plovidbu započeti krajem siječnja ove godine, a trebala bi trajati oko 90 dana.

Voditelj projekta Dražen Hrženjak istaknuo je da akcija također za cilj ima upozoriti na veliki problem onečišćenja oceana i potrebu za očuvanjem svih mora svijeta.

“Veslom preko Atlantika je samo jedan dio priče koji se zove ‘Atlantik Banovina’. Dok će Werner i Martin veslati preko Atlantika, mi ćemo provoditi jednu humanitarnu akciju u Hrvatskoj pod nazivom ‘Jedan metar, jedna kuna’, sredstva koja prikupimo uložit ćemo u centar na Banovini. Centar će se zvati ‘Veteransko veslo’ jer će ga oni veslom na neki način izgraditi”, kazao je Hrženjak.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved napomenuo je da su Ilić i Cruickshank dobrovoljci Domovinskog rata koji danas, u miru, nastavljaju promicati vrijednosti koje su vezale sve branitelje za vrijeme rata – domoljublje, zajedništvo i vjeru.

Veslom preko Atlantika u povodu 30. obljetnice priznanja RH

“Iznimno sam sretan da danas ovdje nazočimo ovom činu koji povezujemo sa iznimno značajnom aktivnošću, a to je obilježavanje 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske. Upravo su se u prigodi tog prevažnog datuma u našoj novijoj povijesti ova dva junaka Domovinskog rata odlučila upustiti u izniman pothvat, preveslati Atlantski ocean i uvrstiti Hrvatsku u ligu veslačkih nacija koje su u tome uspjele”, naglasio je Medved.

Dodao je kako je ovaj poduhvat pokazatelj da su branitelji i veterani Domovinskog rata i danas svjesni važnosti svega onoga što su učinili u povijesti, poslavši poruku svima da nikada nije kasno za velike stvari.

Izvor : Igor Kralj/PIXSELL

Werner Ilić istaknuo je da žele staviti “sveti hrvatski barjak” među one koji su preveslali Atlantik. “Nažalost, naš barjak ne vijori u tom sportu i disciplini, ali uskoro bude. Kako smo dočekali naš tisućljetni hrvatski san, dočekat ćemo i naš barjak u ovoj disciplini te ćemo ga ponosno razviti”, poručio je Ilić.

Osim svečanog porinuća na jezeru Jarun, čamac Fenix bio je podvrgnut i velikim valovima kako bi se pokazala njegova stabilnost, a također je bio i potopljen kako bi se pokazala iznimna sigurnost koju pruža u lošim vremenskim uvjetima koji očekuju veslački dvojac na Atlantiku.

Izvor: n1/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.