Poruka iz Ukrajine: Vojnici iz Sjeverne Koreje će za dva ili tri dana biti u borbenim zonama

25.10.2024. 16:32:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija planira rasporediti sjevernokorejske vojnike u borbenim zonama od 27 ili 28. listopada, citirajući obavještajne podatke.

“Po obavještajnim podacima, očekuje se da će Rusija rasporediti prve sjevernokorejske vojnike u borbene zone od 27 ili 28. listopada. To predstavlja rusku eskalaciju”, izjavio je Zelenski nakon što je primio podatke od glavnog zapovjednika.

Nije pojasnio u koje bi borbene zone trebali biti poslani sjevernokorejski vojnici niti je dao ikakve druge pojedinosti. Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je u četvrtak da su prve sjevernokorejske postrojbe već uočene u ruskoj graničnoj regiji Kursk u kojoj ukrajinska vojska djeluje od upada u kolovozu.

Oko 12.000 sjevernokorejskih vojnika, uključivo 500 časnika i tri generala, već su u Rusiji, a njihova obuka provodi se u pet vojnih baza, rekla je obavještajna služba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je stvar Moskve kako će implementirati ugovor o partnerstvu s Pjongjangom za koji je naglasio da uključuje klauzulu o uzajamnoj pomoći za svaku stranu kako bi pomogla drugoj u odbijanju vanjske agresije.

Putin nije negirao da su sjevernokorejske trupe u Rusiji. “Ovo je naša stvar”, naglasio je.

Zapadni saveznici kažu da bi njihova uključenost u sukob u Ukrajini bila velika eskalacija. Zelenski smatra da Zapad ne bi trebao reagirati na uključivanje Sjeverne Koreje “indiferentnošću ili nejasnim komentarima, već opipljivim pritiskom i na Moskvu i na Pjongjang”.

Izvor: n1/Foto: KCNA VIA KNS / AFP / Ilustracija

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.