Posljednji ispraćaj 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u Gospiću

02.04.2024. 10:34:00

U organizaciji Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Gospićko-senjske biskupije te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, održat će se posljednji ispraćaj i pokop 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koje su u razdoblju od 2021. do 2023. godine ekshumirane na predjelu ispred Groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Obred posljednjeg ispraćaja održati će se u srijedu 3. travnja, s početkom u 10 sati na Groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Obredu će nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a misu, sprovodni obred pokopa i molitvu odrješenja predvodit će dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. Richard Pavlić. 

Ministarstvo hrvatskih branitelja je u tri faze, tijekom 2021. i 2022. te 2023. godine, provelo probna iskapanja i ekshumaciju, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci 253 osobe. Posmrtni ostaci su obrađeni klasičnim sudsko-medicinskim i antropološkim metodama te se pokapaju u zajedničku grobnicu koju je Grad Gospić izgradio za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja s područja Gospića.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: gospić.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.