Poslodavci pozdravljaju nove mjere Vlade, traže minimum administracije

01.04.2020. 20:03:00

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora pozdravljaju nove Vladine mjere za pomoć gospodarstvu

"Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja nove mjere pomoći gospodarstvu i činjenicu da je Vlada RH uvažila prijedloge HUP-a, a posebno što je na naš prijedlog donijela odluku o povećanju iznosa plaća koje pokriva država uz preuzimanje tereta doprinosa.

Naravno, pohvalno je i uvažavanje oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa za one koji ne rade, odnosno delomično smanjivanje za ostale. Smatramo da će nove mjere značajnije pomoći gospodarstvu uz dvije dodatne preporuke: mjere moraju pratiti jasni kriterij i popratna administracija mora biti svedena na minimum.

Očekujemo da se i parafiskalni nameti što prije ukinu ili smanje jer također značajno opterećuju poslovanje. Jučer smo uputili poziv jedinicama lokalne vlasti da i oni pomognu gdje god mogu poduzećima na svome području. Nadalje, pozdravljamo najavu Premijera o otvaranju pregovora sa sindikatima javnog sektora.

Hrvatska udruga poslodavaca smatra jako važnim da se javni sektor solidarizira i da također podnese dio tereta. Pritom onima koji sada pojačano rade treba dati dodatne nagrade. Spremni smo na nastavak konstruktivnih razgovora unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Smanjivanje svih troškova poslovanja izravna je pomoć tvrtkama u zadržavanju radnika i čuvanju radnih mjesta. Pomoć gospodarstvu je jednako važna kao briga za zdravlje – moramo sačuvati gospodarstvo da bismo mogli štiti zdravlje i živote", piše u priopćenju Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Luka Burilović

Luka Burilović

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

HGK: Vlada je poslušala gospodarstvenike

Na Vladin novi paket mjera reagirala je i Hrvatska gospodarska komora. HGK smatra da je drugi set mjera za pomoć gospodarstvu uvažio prijedloge gospodarstvenika da se tvrtke kojima je poslovanje zaustavljeno zbog koronavirusa oslobode plaćanja doprinosa i poreza.

„Moramo izraziti zadovoljstvo, ne samo mjerama koje su danas predstavljene, već i dinamikom njihovog donošenja. Drugi set mjera pokazuje da se ide u oslobađanje plaćanja doprinosa i poreza za tvrtke kojima je zbog krize poslovanje obustavljeno.

To nas veseli jer smo svi na istom tragu, a Vlada prihvaća prijedloge i argumente koji dolaze od naših članica“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović osvrćući se na novi set mjera Vlade za spas gospodarstva.

„Konkretno, uvaženi su zahtjevi naših Udruženja putničkih agencija, računovođa i cestovnog teretnog prijevoza. Poseban naglasak se stavlja na domaće resurse u poljoprivredi, a to je uvažavanje gospodarske politike koju HGK zagovara već desetljećima“, izjavio je Burilović, dodavši da je povećanjem davanja države za radnike na 4000 kuna poslana jasna poruka da je svima cilj zadržavanje likvidnosti privatnog sektora i radnih mjesta.

Naglasio je i da je ovo dobar pokazatelj da Vlada shvaća kako se štednja i rezanja ne provode u doba krize, koliko je god to moguće. „Nitko ne može znati koliko će sve skupa trajati, ali važno je da Vlada sluša glas poduzetnike, struku i štiti radna mjesta“, zaključio je Burilović.

Izvor: tportal.hr/Foto:Luka Stanzl

Izvorni autor: Zoran Korda

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.