Postaje li Slavonija novi Bahrein? Iduće godine kreće eksploatacija plina na dvije bušotine

07.12.2021. 15:25:00

U drugoj polovini iduće godine počet će komercijalna eksploatacija plina iz dvaju podzemnih izvora u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Time će kanadska tvrtka Vermilion Energy postati prva kompanija, nakon domaće Ine, koja će krenuti u komercijalno iskorištavanje ugljikovodika u Hrvatskoj

To ističe Jeff Davies, čelnik hrvatskog odjela Vermiliona, tvrtke koja je dobila pravo istraživanja i eksploatacije na pet istražnih polja raspoređenih uz Savu i Dravu, piše Glas Slavonije.

Vlada RH je prvo, sredinom 2016. godine, sklopila ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na ukupno pet istraživačkih polja, a onda početkom prošle godine još novih pet. Uz iznimku dva polja, sva su raspoređena u kontinentalnom dijelu Hrvatske, istočno od Zagreba, pa je ovo trebalo dati odgovor na pitanja o potencijalima podzemlja. Uz Inu i Vermilion, još se samo mađarski Aspect uključio u istraživanje potencijalnih izvora nafte i plina. Svi istraživači potpisali su ugovor o istražnim radovima na rok od pet godina.

Vermilion je dobio prava za istraživanje istražnih polja Drava 4 na području Osječko-baranjske županije te Sava 7, 8, 9 i 10 koja jednim dijelom zahvaćaju Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. Oni su, dakle, istražili podzemlje Slavonije, Baranje i Srijema, čija je površina i plići humusni sloj odavno prepoznata kao odličan poljoprivredni resurs. Pokazalo se, piše Glas Slavonije, da bogatstvo postoji i dublje, da postoje potencijali u dva izvora na istražnom području Sava 10.

"U 2019. prijavili smo na dvije lokacije, na dva istražna polja, kod Cerića i Berka, ležišta plina vrijedna komercijalne eksploatacije. U oba slučaja govorimo o kapacitetu dnevnog protoka plina od 500.000 prostornih metara. To nisu prevelike količine, ali ipak dovoljne kako bi se osiguralo dovoljno plina za brojne korisnike bilo za grijanje bilo za potrebe proizvodnih procesa. Naša je namjera da ti izvori budu stabilni kroz iduće godine", kaže Davies za Glas Slavonije.​

Eksploatacijsko polje ugljikovodika Cerić obuhvaća područje općina Nuštar, Bogdanovci, Stari Jankovci, grada Vinkovaca te naselja Cerić. Plinsko polje Berak obuhvaća područja općina Bogdanovci, Stari Jankovci i Tompojevci te naselja Berak. Oba ležišta su na dubini nešto većoj od 1100 metara, plin je, rječnikom geologije, smješten unutar panonskih turbiditnih pješčenjaka.

Nakon otkrića pa do danas radove je zakočila pandemija. Vidljivo je to i iz godišnjeg izvješća koje ove tvrtke podnose Agenciji za ugljikovodike. Naime, svi su istraživači 2020. obustavili istražne radnje. Vermilion je "zapečatio" svoje istražne bušotine. Sada je pak u tijeku izrada i ishođenje potrebne urbanističke dokumentacije u što je uključena i lokalna zajednica, potrebno je omogućiti trasiranje, a potom izdavanje građevinske dozvole za polaganje plinovoda i postrojenje na crpljenje.

tportal

Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Za područje Osječko-baranjske županije i istražnog polja Drava 4 pokazalo se kako - nemamo sreće.

"Nakon seizmoloških ispitivanja terena, organizirali smo istražnu bušotinu na području Aljmaša, iako smo znali da je vjerojatnost da ondje nađemo komercijalno vrijedne zalihe samo 18 posto. Ipak, pokušali smo, no nije bilo zadovoljavajućih rezultata. Za istražno polje Drava 4 početkom ove godine istekao nam je zakup, tako da smo ovdje završili s istražnim radnjama", kaže naš sugovornik. Napustili su i istražna polja Sava 8 i 9 (u 9 je također bila jedna istražna bušotina), a istražne radnje (3D seizmička istraživanja i potencijalne istražne bušotine) aktivne su u polju Sava 7 (šire područje Kutine).

  •  
  •  Jadranske naftne platforme Ivana A-K

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Na pitanje kakva je strategija s pronađenim plinom, Davies kaže kako ga oni jednostavno - prodaju. Njihov osnovni posao je istraživanje, pronalaženje i dovođenje plina/nafte do sustava transporta. Da je istraživanje ležišta ugljikovodika "skup sport" jasno je samo po sebi, naš sugovornik kaže da su do sada njihova ukupna davanja, kroz koncesije državi, lokalnoj zajednici i uz vrijednost istražnih radnji - oko 52 milijuna eura. Dosad su zaradili - nula. "Ulaganja su velika, ali nagrada u konačnici zna biti prilično visoka", zaključuje Jeff Davies iz Vermiliona.

Mađarska tvrtka Aspect ovog ljeta prijavila je 3D seizmička mjerenja na poljoprivrednim i šumskim zemljištima općina i gradova Velika Gorica, Ivanić-Grad, Sisak, Orle, Martinska Ves, Lekenik i Križ. Ina je proteklih pet godina imala istražne radnje uz gornji tok Drave, ondje su detektirani potencijalni izvori kod već utvrđenih eksploatacijskih polja.

Izvor: tportal.hr/Foto: Profimedia

Izvorni autor: T. O.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.