Postavljen spomenik 'Otac i sin' za oca i najmlađu žrtvu Ovčare

21.09.2020. 17:41:00

Zapovjednik Sajmišta Petar Kačić poginuo je u borbi. Sin Igor je odveden iz dvorišta vukovarske bolnice na Ovčaru i smaknut samo zato što mu je otac bio branitelj

U Vukovaru, na Trgu Matije Gupca, postavljen je u bronci izliven spomenik nazvan Otac i sin. Posvećen je ubijenom zapovjedniku Sajmišta Petru Kačiću i njegovom također ubijenom 16-godišnjem sinu Igoru, najmlađoj žrtvi Ovčare.

Igor je odveden iz dvorišta vukovarske bolnice na Ovčaru i smaknut samo zato što mu je otac bio branitelj. Grad Vukovar je još prije desetak godina postavio spomenik njima dvojici, ali je on bio izrađen od kamena i s vremenom je propao pa je uklonjen zbog sanacije. Zbog toga su Zvonimir Orčić i Josip Cvrtila izradili djelomično izmjenjeni spomenik koji je potom izliven u broncu i u ponedjeljak postavljen na novo počasno mjesto, u park u širem centru grada.

Na postavljanju i otkrivanju novog spomenika bila je i Petrova supruga, a Igorova majka Irena Kačić (69).

- Ovaj mi spomenik jako puno znači, posebno što je postavljen na ovo novo mjesto. Onaj prošli nije mi se sviđao i bio je postavljen na osamljenom mjestu van grada gdje se nije moglo ni doći zapaliti svijeću. Ovaj spomenik nije samo za Petra i Igora, nego za sve očeve i sinove koji su zajedno poginuli u Domovinskom ratu, a u Vukovaru ih je bilo puno - kazala je ganuta izgledom novog spomenika Irena Kačić.

Otac je poginuo u borbi

Zapovjednik Sajmišta Petar Kačić poginuo je u borbi. Par dana prije toga bio je ranjen ali je unatoč ozljedi otišao nazad na bojište kod svojih vojnika. Poginuo je 2. listopada, na prvoj crti. Irena i Igor prvo su se skrivali u podrumu svoje kuće no, kada je vojska počela jače napadati Sajmište morali su otići u atomsko sklonište gdje su dočekali okupaciju cijelog grada. Oboje su završili u dvorištu bolnice gdje je majka vidjela kako Šljivančanin, na samom izlazu iz bolnice, izdvaja njenog sina i stavlja u kolonu s ostalim muškarcima.

- Rekla sam mu 'zašto njega, on je dijete, ima 16 godina' ali Šljivančanin je rekao 'mi ćemo to provjeriti'. Kasnije sam čula da su ga na Ovčari i odvojili s namjerom da ga puste, ali se tamo našao jedan naš susjed i rekao 'ovo je sin ustaše koji brani Sajmište, ne može on'. I zato su ga ubili - prosjeća se Irena.

Nakon što je pronađeno Igorovo tijelo u njegovom džepu pronađen je lančić sa njegovim imenom, zdravstvena iskaznica, drveni delfinčić kojega je izradio u skloništu.

- To sam uzela i to mi je jedino od njega ostalo - kaže mama Irena koja od progonstva živi u Rijeci jer se u Vukovar, kaže, nikada nije imala snage vratiti. Dođe u mimohod u studenom, bude nekoliko dana, i ode. Sada će moći i zapaliti svijeću kod spomenika suprugu i sinu.

Izvor: 24sata/ Foto: Danijela Mikola/24sata

Izvorni autor: Danijela Mikola/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.