“Pošteni izbori – jednako demokracija, nepošteni izbori – pokvarena demokracija”

12.02.2023. 09:50:00

Iz hrvatskih izbora najmanje 12 godina zaudaralo je na pokvarenu demokraciju. 2010. godine ustavni je sud prvi put upozorio da se na izborima krši temeljni demokratski postulat - jednakost biračkog prava. Punih 12 godina glas birača u nekim djelovima Hrvatske vrijedio je manje nego onih u drugim dijelovima Hrvatske i svo to vrijeme Hrvatski sabor - predstavnici naroda - bez začepljenih su nosova ignorirali taj smrad pokvarene demokracije. Zašto?

Jer je takav pokvareni sustav radio u korist onih najvećih stranaka i nadzastupljenosti tih stranaka zastupnicima u Saboru u odnosu na njihovu potporu na terenu. Jeste li se ikad pitali kako to da je Hrvatska od smrti Tuđmana samo jednom birala kandidata HDZ-a za predsjednika države, a da je HDZ od tada 5 puta pobjedio na parlamentarnim izborima a samo dva puta izgubio?

#related-news_

Na predsjedničkim izborima cijela je Hrvatska jedna izborna jedinica, na parlamentarnim biramo u sustavu koji je skrojen da pristaje biračkom tijelu HDZ-a. I sada, nakon što se izborni sustav iz izbornog ciklusa u izborni ciklus kvario – nije dovoljno taj sustav samo pokrpati. Za pravu demokraciju trebalo bi ga ponovno iskrojiti – ovaj puta po mjerama promijenjene Hrvatske, Hrvatske čiji su pojedini krajevi gotovo ispražnjeni od ljudi, polupusti. Hrvatske koja je poharana korupcijom sa stranačkim pečatom. Hrvatske koja vapi za obnovom – u svakom smislu.

Izborni sustav može ključno pridonijeti jačanju demokracije i vraćanju vjere u nju. Naravno, ako ga se skroji poštenog za poštenu Hrvatsku. A može ga se i samo pokrpati tamo gdje njegovo trulo tkivo baš puca po šavovima. Što mislite za što će se odlučiti radna skupina HDZ-a? Ona koja, po riječima ministra pravosuđa, umjesto stručnog radnog tijela u Ministarstvu – piše novi zakon o izbornim jedinicama.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Nataša Božić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.